Nato: preiskave ni

Veleposlanik MZZ Andrej Benedejčič: Gre za neutemeljene govorice, ki nimajo podlage v dejstvih.

Objavljeno
11. september 2014 23.16
N. R., Delo.si
N. R., Delo.si

Ljubljana – »Nobene preiskave ni. Dodatna vprašanja naslovite na slovensko oblast,« so danes sporočili novinarjem v Bruslju. Ti so preverjali navedbe revije Reporter, da naj bi zavezništvo sprožilo preiskavo proti našemu veleposlaniku, ker naj bi vohunil za Rusijo.

O veleposlaniku pri Natu Andreju Benedejčiču so namreč zapisali, da po informacijah, ki so jih dobili, vohuni za Rusijo. Zapisali so tudi, da je »po besedah naših virov preiskavo varnostnih organov Nata sprožila Poljska«. Poleg Nata je informacije zanikal tudi MZZ.

»V zvezi z domnevami na račun veleposlanika sporočamo, da so bile z njim opravljene konzultacije, iz katerih je jasno, da gre za neutemeljene govorice, ki nimajo podlage v dejstvih. Te ugotovitve potrjujejo tudi informacije, ki jih je MZZ pridobil od ustreznih slovenskih varnostnih organov in organov zveze Nato,« so sporočili.

Navedbe so na MZZ »z vso resnostjo preverjali«, veleposlanika pa so prav zato poklicali na posvete. »Nenavadno bi bilo, če ga ne bi,« dodajajo v diplomatskih krogih. MZZ mora namreč tudi ob takih govoricah »narediti epilog«. Benedejčič je veleposlanik pri Natu od septembra 2011. Bil je tudi veleposlanik v Rusiji.