Nepreklicno odstopil Damjan Lah

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Damjan Lah je po današnji preiskavi nepreklicno odstopil.

Objavljeno
09. september 2011 17.39
Posodobljeno
09. september 2011 17.39
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Bled - Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) Damjan Lah je po današnji kriminalistični preiskavi s funkcije nepreklicno odstopil in s tem že seznanil ministra za pravosodje, ki po pooblastilu predsednika vlade Boruta Pahorja vodi ministrstvo za notranje zadeve, Aleša Zalarja, so za STA potrdili na ministrstvu za notranje zadeve.

Danes so sicer policisti policijske uprave Ljubljana opravljali preiskavo v zvezi z najemom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Med drugim so bili tudi v Lahovi pisarni na ministrstvu za notranje zadeve. Policisti so obiskali tudi sedež podjetja Ram Invest, ki je ministrstvu oddalo stavbo za NPU na Dimičevi ulici v Ljubljani.

Vlada je Laha ravno prejšnji teden ponovno imenovala za državnega sekretarja na MNZ. Lah je sicer to funkcijo opravljal že prej, ponovno imenovanje pa je bilo potrebno, ker mu je funkcija prenehala z odstopom Katarine Kresal z mesta notranje ministrice. L

Lah je sicer pred zaposlitvijo na MNZ vodil Službo za pravne, kadrovske in splošne naloge ter bil namestnik direktorja Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES), generalni sekretar Ministrstva za finance, državni sekretar Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in direktor Urada predsednika Vlade RS, poroča STA.

Kot generalni sekretar je na MNZ sodeloval pri najemanju prostorov za NPU. Kot je znano, je računsko sodišče ministrstvu v revizijskem postopku o pravilnosti najema stavbe NPU izdalo negativno mnenje. Dan kasneje je protikorupcijska komisija sporočila, da ravnanje uradnih oseb na MNZ pri najemu prostorov za NPU ustreza definiciji korupcije. To je bil tudi razlog za nepreklicni odstop Katarine Kresal z mesta ministrice za notranje zadeve.

Ob odstopu Kresalove je POP TV neuradno poročal, da naj bi Lah od direktorja podjetja Ram Invest Igorja Pogačarja dobil ponudbo za oddajo, v kateri je pisalo tudi »v skladu z dogovorom«. Kot še neuradno poročajo, naj bi veljalo, da pohištvo za novo stavbo ne sme biti predrago, obstajalo pa naj bi tudi navodilo, da se ne vodi nikakršnih dokumentov.