Nepremičninski davek bo danes postal zakon ali zgodovina

Izredna seja: S 46 glasovi za in 28 proti je koalicija potrdila bliskovito dopolnjevanje zakona o javnih financah

Objavljeno
28. november 2013 19.52
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Poslanci so že začeli razpravo, ali bomo prihodnje leto državi plačevali davek na nepremičnine ali pa še naprej občinam povečini precej nižja nadomestila za rabo stavbnih zemljišč. Ponovno glasovanje po vetu državnega sveta je prva točka na izredni seje parlamenta.

Po ostrih kritikah, da vlada le intervencijsko polni svojo proračunsko luknjo na račun državljanov, občin, zdravstva, šolstva, socialnega varstva in javnih zavodov, je za veto prejšnji teden glasovalo kar 27 državnih svetnikov, dva sta bila proti.

Čufer: To je posodobitev davčnega sistema

"Čeprav se je zakon sprejemal po nujnem postopku, je to načelno dogovorjena in dolgo pripravljana sistemska rešitev, da bi dolgoročno uredili obdavčitev nepremičnin, je poslancem, ko so začeli razpravljati, ali razveljaviti veto, pojasnil finančni minister Uroš Čufer in povzel, da gre za najmanj škodljiv ukrep za povečanje davčnih prihodkov. Sedanja raven obdavčitve nepremičnin pa je tudi relativno nizka. Zakon, je opozoril Čufer, krepi enakopravnost obravnave zavezancev in pravičnost obdavčitve, bolj bodo obdavčeni tisti, ki razpolagajo z več premoženja. Pravičnost davčnega sistema se bo povečala, določena bo jasna davčna osnova, obdavčene bodo vse nepremičnine. To je prispevek k posodobitvi davčnega sistema, k večji pravičnosti in k večji preglednosti sistema, je ocenil Čufer.

Reforma je prah dvignila že pred vetom. Opozicijska SLS je v nekaj dneh zbrala več deset tisoč podpisov proti drugačni obdavčitvi nepremičnin, predsednik SDS Janez Janša pa je celo dejal, da bi se nasprotniki zakona morali zbrati pred parlamentom. A razen peščice traktorjev večjih protestov ni bilo.

Je pa vlada po kritikah napovedala popravke zakona o vrednotenju nepremičnin in, če bodo posledica novosti težave, tudi sistema financiranja občin.

Kak bo razplet?

»Zakon bo ponovno izglasovan. Veto ne bo uspel. Koalicija bo zbrala od 48 do 50 glasov,« je današnji razplet napovedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki pa pričakuje proceduralne zaplete in daljše razprave kot običajno.

»Zakon je katastrofalno pripravljen. Vendar sem prepričan, da bo koalicija, ker zmanjkuje denarja, 'lomila roke, hrbtenico in glave' in na koncu bo rezultat tak kot ob prvem glasovanju, ko je bilo za zakon 46 poslancev,« pa je dejal opozicijski poslanec Branko Grims (SDS).

Vodja poslanske skupine največje vladne stranke Jani Möderndorfer (PS) o številu glasov ni bil pripravljen ugibati, je pa prepričan, da bo veto danes zavrnjen in bo obdavčitev nepremičnin obveljala.

Spet je pomemben petek

Z zahtevo, da še celoten zbor ob 11. uri, ko se začne izredna seja, odloča o včerajšnji odločitvi koalicijskih vodij poslanskih skupin o takojšnji spremembi zakona o javnih financah, je SDS onemogočila jutranjo sejo odbora za finance, ki bi moral opraviti razpravo o pooblastilu vladi, da naglo dokapitalizira banke, če bo to potrebno, ko bodo objavljeni rezultati stresnih testov.

A vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, ko se je izredna seja parlamenta začela, večine ni prepričal z opozorili, da je spet petek in spet se bo zgodila usodna odločitev na finančnem področju v petek popoldan. Povzel je, da so najprej bila v petek sprejeta poroštvo za dve tajkunski banki, potem se je tudi v petek zgodila razrešitev Andreja Širclja iz slabe banke, danes pa je koalicija prišla z novelo za nenadzorovano in neomejeno bianco menico za posege na bančnem področju S 46 glasovi za in 28 proti so koalicijski poslanci odločili, da bo zbor danes naglo uzakonil dopolnitev zakona o javnih financah.

Pred poslanci je zdaj odločitev, ali razveljaviti veto na nepremičninski zakon in potem še enaka ob zakonu o izvrševanju proračuna za prihodnji dve leti.

Predsednik državnega zbora Janko Veber (SD) bo, ko bodo glasovanja o obeh vetih končana, poslance seznanil z odstopi ministrov za gospodarstvo in za zdravje.

Stanko Stepišnik (PS) in Tomaž Gantar (Desus) imata po poslovniku pravico poslancem predstaviti razloge za odstop.

Seja zbora bo po tem prekinjena, da bi odbor za finance lahko opravil razpravo o spremembi zakona o javnih financah, ki je ni mogel zjutraj.