Nepremičninski davek ogroža stabilnost vlade

Erjavec presenetil koalicijo. Predpostavke proračuna se podirajo. Kopač Mrakova: Nepotreben konflikt.

Objavljeno
10. oktober 2013 13.22
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Vlada Alenke Bratušek je danes obravnavala uvedbo nepremičninskega davka, a zakona še ni potrdila. Podpora koalicijskih partnerjev je vse bolj negotova, saj posamezne stranke svoje interesne skupine branijo pred višjimi davki, s tem pa ogrožajo potrditev proračuna, na katerega je premierka vezala zaupnico svoji vladi.

Predsednik Desusa Karl Erjavec je po srečanju z vodstvom Zveze društev upokojencev zagrozil, da njegova stranka ne bo podprla nepremičninskega davka, če ta ne bo bolj prizanesljiv do upokojenih lastnikov hiš in stanovanj. »Ne bi si želel podobne izkušnje kot pri varčevalnem zakonu Zujf. Če bo novi davek začel veljati v sedanji obliki, ne verjamem, da bodo ljudje to mirno sprejeli,« je dejal Erjavec in posvaril celo pred možnostjo socialnih nemirov.

Napovedal je, da Desusovih pet poslancev sprememb zakona ne bo podrlo, dokler jih ne bo vlada uskladila z upokojensko civilnodružbeno organizacijo Zdus, ki jo vodi Mateja Kožuh Novak.

Takšna drža pa resno ogroža vzdržnost proračuna, ki mu del javnosti in stroke že tako očita nerealne predpostavke. Koalicija je namreč kot enega glavnih virov državnih financ za prihodnji dve leti predvidela prav uvedbo nepremičninskega davka. Ta naj bi v državno blagajno prinesel dobrih 200 milijonov evrov, a bi »popustki« pri objektih upokojencev, kmetov in gospodarstvenikov ta znesek lahko precej znižali.

To ekonomsko pomeni, da se proračun ne bi izšel in bi država morala zaprositi za evropsko denarno pomoč, nič manj usodne pa ne bi bile tudi politične posledice. Premierka in minister za finance Uroš Čufer po naših informacijah nista pripravljena delati izjem, saj bi te za sabo lahko potegnile zahteve drugih družbenih in interesnih skupin.

Bratuškova je na potrditev osrednjega vladnega dokumenta v svojem mandatu vezala vprašanje o zaupnici vlade. Desusov glas proti proračunu, ki bi vseboval neusklajen nepremičninski davek, torej pomeni tudi glas za padec sedanje vlade, ki bi s tem izgubila večino v DZ.

Naši viri pravijo, da so odnosi koalicijskih partnerjev zato spet na resni preizkušnji, čemur pritrjuje odločitev drugih ministrov, da problematike do nadaljnjega ne komentirajo. Oglasila se je le ministrica za delo Anja Kopač Mrak (SD), ki je posvarila pred nepotrebnim ustvarjanjem medgeneracijskega konflikta. »V času, v katerem živimo, ljudje odločitve za vsak višji davek občutijo kot dodatno breme. Vendar naj hkrati tudi pomislijo, ali je ta davek sprejemljiv z vidika nadaljnjega izplačevanja pokojnin in drugih socialnih pravic,« je ministrica posredno odgovorila Erjavcu.

V Sloveniji po mnenju Kopač Mrakove trenutno potrebujemo konsenz in odločnost za nujne ukrepe, kakršen je tudi predvideni nepremičninski davek.