Nepremičninski davek še maje koalicijo

Sakralni in kulturni spomeniki neobdavčeni. Desusov minister vzdržan, usoda zakona negotova.

Objavljeno
17. oktober 2013 22.28
Slovenija Ljubljana 29.1.2013 Fuzine Foto Joze Suhadolnik
T. S., notranja politika, K. F., gospodarstvo
T. S., notranja politika, K. F., gospodarstvo

Ljubljana – »V zadnjem trenutku smo sprejeli nekaj izjem,« je povedal minister za finance Uroš Čufer, potem ko je vlada kljub nasprotovanju Desusa sprejela nepremičninski davek. Izvzela je sakralne objekte, kulturne spomenike, neplodna zemljišča in varovane gozdove.

Po besedah ministra Čuferja bo davek prinesel od 390 do 395 milijonov evrov na leto: »Prihodki bodo od 15 do 20 milijonov evrov nižji, kot smo načrtovali.« Davek si bodo delile država in občine.

Pričakovane davčne prihodke nekoliko znižujejo tudi »socialni elementi«, ki jih je vlada v predlog zakona vključila včeraj in danes. »Prejemniki oziroma upravičenci do denarnih socialnih pomoči in upravičenci do varstvenega dodatka bodo upravičeni do 50-odstotnega znižanja davčne obveznosti za nepremičnino, v kateri stalno živijo. Invalidi, ki uporabljajo invalidske vozičke, imajo pravico do 30 odstotkov večje primerne stanovanjske površine, zato bo njihova davčna obveznost za te nepremičnine nižja za 30 odstotkov,« je povedala državna sekretarka Mateja Vraničar.

Na novinarsko vprašanje, zakaj vlada olajšave ne zagotovi vsem lastnikom nepremičnin z manj kot 450 evrov dohodka na mesec, je odgovorila: »Izhajamo iz tega, da mora biti davek enostaven za odmero, odmerja pa se tako, da se pri tem uporabijo samo podatki, ki so vključeni v javne registre. Obstaja javni register prejemnikov oziroma upravičencev do denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, drugih kategorij ni bilo mogoče upoštevati vnaprej.« Zavezanci, ki jih ni v registrih, a davka ne bodo zmogli plačati, si bodo lahko pomagali z davčnim odlogom, posamezniki tudi z odpisom, je svetovala državna sekretarka. Nižja davčna osnova za stanovanjske nepremičnine, 85 odstotkov posplošene tržne vrednosti namesto polne, bo veljala le prvo leto.

Desusov minister vzdržan

Ker Desus nepremičninskemu davku nasprotuje, še vedno ni jasno, ali bo zakon sploh prestal parlamentarno preizkušnjo. Desusov minister Tomaž Gantar se je med odločanjem v vladi vzdržal, vendar je nato le dopustil možnost, da bodo poslanci te stranke v DZ zakon le podprli, ker je bilo »v zadnjih dveh dneh pri pogajanjih narejenih kar nekaj korakov v pravo smer«.

V nasprotnem primeru bodo sledili hudi politični zapleti. »Ta davek je sestavni del proračuna. Če kdo reče, da davka ne podpira, ne podpira proračuna, to pa pomeni padec vlade,« je bil danes jasen kmetijski minister Dejan Židan (SD).

Odločitev Desusa, ali bodo zakon vendarle podprli, bodo sprejemali organi stranke prihodnji teden. Spodbudno znamenje pa je, da je Zveza društev upokojencev danes sklenila, da zakonu ne bo več nasprotovala. Pač pa so se z opozorili o škodljivosti davka že oglasili obrtniki, kmetje, gospodarska zbornica, opozicija ...