Nepremičninski zakon pod lupo Vatikana

Predlog zakona je aktualna tema tudi na Svetem sedežu. Za več informacij so se obrnili na slovensko veleposlanico.

Objavljeno
10. oktober 2013 13.51
reut*POPE-BRAZIL
Nina Čakarić, Delo.si
Nina Čakarić, Delo.si

Ljubljana - Predlog zakona o davku na nepremičnine, od katerega si vlada prihodnje leto obeta 205 milijonov evrov, je med upokojenci, kmeti, gospodarstveniki, opoziciji in verskih skupnosti sprožil val nezadovoljstva. »Veliko je akterjev, ki grozijo z ustavno presojo,« je danes komentiral prvak Desusa Karl Erjavec.

V razpravo so posegli tudi vatikanski diplomati. Predstavniki Svetega sedeža v Rimu so »v okviru običajnih kanalov diplomatske komunikacije pokazali zanimanje« za osnutek Predloga Zakona o davku na nepremičnine, so nam sporočili z MZZ in s tem potrdili, da se je slovenska veleposlanica v Vatikanu Maja Marija Lorenčič Svetek srečala z vatikanskimi diplomati.

V RKC so zaradi morebitne obdavčitve sakralnih objektov že napovedali ustavno presojo omenjenega zakona, če bo to potrebno. Pri tem bi se lahko sklicevali na Zakon o ratifikaciji sporazuma med Slovenijo in Svetim sedežem.

Začasni ljubljanski nadškof Anton Glavan je prepričan, da bodo katoliški vrtci in šole morale same poravnati davek, državni pa bodo sredstva dobili od države. Pred kratkim je ocenil, da bi bila Cerkev zaradi predlaganega davka na letni ravni obremenjena za približno 100.000 evrov.

Verske skupnosti v Sloveniji skrbi, da bi se zaradi davka morale odpovedati nekatere bogoslužne, vzgojno izobraževalne in dobrodelne dejavnosti. Pri tem so izpostavile, da takšne obdavčitve ne poznajo nikjer v Evropi.

Stališča koalicije

Po mnenju Karla Erjavca (Desus) bi lahko bili davka oproščeni objekti, v katerih se izvaja verska dejavnost. »Kar se tiče pa ostalih objektov pa naj velja enako kot za vse ostale. Če ga moram plačevati jaz in ostali državljani, ne vem zakaj ga ne bi tudi cerkev,« je dejal Erjavec.

Minister za notranje zadeve in prvak DL Gregor Virant je pojasnil, da bo od ministra za finance Uroša Čuferja zahteval argumente za obdavčitev sakralnih objektov. To je namreč po njegovem mnenju »primerjalno pravno nenavadna« odločitev.

Predlog še ni usklajen

Kljub temu, da so predvideni učinki zakona že vračunani v predlogu proračuna za prihodnji dve leti, vse kaže da predlog zakona še ni v celoti usklajen na vladi in da se bodo številke še spremenile.

Prvak Desusa Karl Erjavec predlaga vzdržen zakon; »da bi vzdržal vsako presojo ustavnosti, hkrati pa zaščitil socialno ogrožene«. Desus bo sicer zakon podprl, če bo usklajen z zvezo društev upokojencev (ZDUS). Vladi bo danes tudi predlagal, da obravnavo in potrjevanje zakona odložijo za dva tedna. Neuradno se bo koalicija usklajevala v ponedeljek.