Neuradno: Janković bi kandidiral, a lahko si še premisli

Poslanci PS naj bi Jankovića včeraj skušali prepričati, naj ne da soglasja h kandidaturi. Odločitev bo sporočil jutri.

Objavljeno
01. oktober 2013 17.21
Srečanje Bratušek Janković 23.7.2013 Ljubljana Slovenija
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Ob pričakovanju odločitve Zorana Jankovića o kandidaturi za predsednika PS, se je v vladni palači sestalo ožje vodstvo stranke.

Podpredsednik Robert Golob je za STA navedel, da se niso dogovorili nič dokončnega. Janković se sestanka očitno ni udeležil. Na MOL zatrjujejo, da se danes ni in se tudi ne bo srečal s premierko Alenko Bratušek.

Z Jankovićem se je sicer že v ponedeljek zvečer sestal del poslancev in ministrov iz vrst PS, Bratuškove pa na večerjo po dogovoru niso povabili, je danes v DZ že pojasnil pobudnik srečanja, poslanec PS Jožef Kavtičnik.

Podrobnosti o vsebini sestanka ni želel razkriti, izpostavil je le, da je bilo na »klepetu« slišati različna stališča. Po njegovih besedah bo Janković svojo odločitev o tem, ali bo dal soglasje h kandidaturi za predsednika PS, sporočil v sredo.

Špekulacije se stopnjujejo

Po neuradnih informacijah pa naj bi se Janković nagibal k oddaji soglasja h kandidaturi. Kot je slišati, naj bi ga poslanci skušali prepričati, naj vendarle še enkrat razmisli. Nekateri so tako ugibali, da bi se danes utegnil sestati z Bratuškovo, a so na Mestni občini Ljubljana (MOL) to zavrnili. V kabinetu premierke pa glede morebitnega srečanja Jankovića in Bratuškove še niso odgovorili.

Janković ima čas za oddajo soglasja h kandidaturi ravno do srede opolnoči. Pričakovati je bilo, da bo ljubljanski župan svojo odločitev javnosti sporočil že na novinarski konferenci, sklicani za danes, a so jo danes zjutraj prestavili na sredo popoldne.

Pred kongresom največje parlamentarne stranke, ki bo 19. oktobra, se sicer špekulacije o tem, kdo se bo potegoval za predsednika stranke, stopnjujejo. Premierka in aktualna vodja stranke Alenka Bratušek je soglasje za kandidaturo že dala, po nekaterih neuradnih informacijah pa naj bi se tudi Janković nagibal k oddaji soglasja.

Kandidati lahko na kongresu umaknejo kandidaturo

Kavtičnik je na vprašanje, ali na kongresu pričakuje več kandidatov, odgovoril s »kot kaže, verjetno«. A hkrati je dejal, da je časa do takrat še veliko, na samem kongresu pa se tudi lahko zgodi marsikaj, kandidati se denimo lahko tudi takrat odločijo za umik kandidature.

Poslanska skupina ima po Kavtičnikovih besedah res določene različne poglede, so si pa enotni v tem, da tej državi želijo dobro, je še povedal Kavtičnik.

Še vedno je tudi možno, da v primeru Jankovićeve kandidature od svoje odstopi Bratuškova, ki je soglasje zanjo že dala. Tedaj je izpostavila nujnost politične stabilnosti v državi.

O vsebini sestanka, na katerega niso povabili Bratuškove, molčijo

Ponedeljkove večerje naj bi se udeležilo več kot 20 poslancev oziroma ministrov. Da so bili tam, so ob robu današnje seje poslanske skupine potrdili še vodja poslancev PS Jani Möderndorfer ter poslanci Peter Vilfan, Barbara Žgajner Tavš in Maja Dimitrovski, o vsebini sestanka pa tudi oni molčijo.

Predsednice vlade in aktualne vodje PS Alenke Bratušek medtem na večerjo niso povabili, se je pa po neuradnih informacijah Janković z njo sestal že v petek. Tudi podrobnosti tega sestanka uradno niso znane.

Jankovićeva morebitna izvolitev na vrh PS bi pomenila konec te vladne koalicije, zato naj si poslanci ne bi želeli njegove kandidature. Če pa bi morali člani stranke na kongresu izbirati med Bratuškovo in Jankovićem, pa naj bi po nekaterih neuradnih informacijah večina vendarle podprla prvega predsednika PS, saj ga vidijo kot »očeta« stranke.

Nujnost politične stabilnosti v državi vseskozi izpostavlja tudi Bratuškova. Prav tako je minuli teden zavrnila špekulacije, da bi bili v stranki sprti, in dodala, da se z Jankovićem velikokrat pogovarjata.

Uradna lista kandidatov oz. kandidatk za mesto predsednika PS bo sicer predvidoma znana že prvi dan po izteku roka za oddajo soglasij h kandidaturi, torej v četrtek, ko naj bi se sestal izvršni odbor stranke. Za zdaj je uradno znano le, da je evidentiranih kandidatov 12.