Neuradno: Javnemu sektorju grozi sedemodstotno znižanje plač

Mramor na sestanku s sindikati: Iz EU že prihajajo opozorila o možnih scenarijih, če ukrepi ne bodo izvedeni.

Objavljeno
18. november 2014 19.40
NK Dušan Mramor
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Finančni minister Dušan Mramor se je po neuradnih informacijah STA v ponedeljek sestal s sindikalistoma Branimirjem Štrukljem in Dragom Ščernjavičem ter ju posvaril, da le podaljšanje aktualnih varčevalnih ukrepov v javnem sektorju v leto 2015 ne bo dovolj. Brez dogovora naj bi sledili pritiski EU, vladi pa naj bi preostalo znižanje plač z zakonom.

Po informacijah o vsebini sestanka, ki jih je pridobila STA, naj bi Mramor vodjema obeh sindikalnih pogajalskih skupin predstavil finančno stanje in opisal manevrski prostor za plačno maso ter druge stroške dela v javnem sektorju za prihodnje leto.

Spomnil naj bi ju, da je javnofinančni primanjkljaj treba zmanjšati pod zahtevane tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), za kar pa zgolj prenos trenutno veljavnih varčevalnih ukrepov v naslednje leto naj ne bi bil dovolj. Minister naj bi na sestanku izrazil pričakovanje, da bo vlada s sindikati dosegla dogovor o obvladovanju plačne mase v prihodnjem letu. V nasprotnem primeru naj bi iz EU že prihajala opozorila o scenarijih poseganja v plače in druge prejemke.

Sprejem vladnih ukrepov ali poseg v plače

Če dogovora ne bo, naj bi torej vladi preostalo znižanje plač z interventnim zakonom, in sicer glede na zahteve EU, pri čemer naj bi bilo govora o kar sedemodstotnem znižanju. Sklepati gre, da bi takšna poteza zaostrila sindikalne pritiske in aktivnosti.

Sindikati namreč vseskozi pristajajo le na prenos trenutno veljavnih ukrepov, kar pa bi pomenilo skoraj 130 milijonov evrov manj od načrtovanega prihranka vlade z dodatnimi ukrepi. Mramor naj bi v ponedeljek tudi pojasnjeval, da so prihranke poskusili poiskati po vseh ministrstvih, a da jih bolj ne morejo "stisniti". Spomnil naj bi tudi, da so upokojencem zagotovili določeno dodatno vsoto in da se v to ne more posegati, ker da so se tako dogovorili s koalicijskim partnerjem - prvakom Desusa Karlom Erjavcem.

Rast plač glede na BDP po letu 2016?

Mramor naj bi predsednika konfederacije sindikatov javnega sektorja Štruklja in vodjo pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Ščernjaviča vprašal tudi, ali bi sindikati pristali na znižanje plač, če bi vlada v dogovor zapisala zagotovilo, da se bodo plače od 1. januarja 2016 zviševale glede na rast BDP.

Mramor bo sicer scenarije in posledice, ki bi sledile, če dogovora ne bo, predvidoma pojasnil tudi ostalim predstavnikom sindikatov javnega sektorja, in sicer na sredinem nadaljevanju pogajanj.