Slovenska vlada v Bruselj pošilja Violeto Bulc

Židan izrazil upanje, da Bulčeva ne bo delila enake usode kot Alenka Bratušek. Cerarjeva odločitev se mu zdi napačna.

Objavljeno
10. oktober 2014 12.50
Miro Cerar
P. Ž., Bruselj, Z. P., notranja politika, Š. P., De. P., Pi. K., Delo.si, STA
P. Ž., Bruselj, Z. P., notranja politika, Š. P., De. P., Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana − Slovenska vlada je danes za novo kandidatko za članico evropske komisije predlagala ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo Violeto Bulc, je po dopisni seji vlade sporočil premier Miro Cerar. Za njegov predlog je glasovalo devet ministrov. Odločitev je že sporočil bodočemu predsedniku evropske komisije Jean-Claudu Junckerju.

Kot je po dopisni seji vlade pojasnil Cerar, se je Bulčeva iz glasovanja izločila. Za dopisno sejo se je predsednik vlade, poleg časovne stiske, odločil tudi zaradi tega, da je omogočil glasovanje vsem ministrom, štirje izmed njih so namreč ta trenutek v tujini.

Po Cerarjevih besedah je glasovanje potekalo po vseh pravnih pravilih, izid glasovanja pa je jasen, saj je Bulčeva prejela večino glasov vladne ekipe. Bulčeva je po njegovem mnenju primerna za to vlogo, saj se je izkazala kot članica ali »celo ena od vodij« programskega odbora SMC in je s svojim delom močno pripomogla k oblikovanju strankinega programa, hkrati pa je izkazala tudi pomembne odločevalske in vodstvene lastnosti.

Juncker z Bulčevo prihodnji teden

Kandidatka za evropsko komisarko Violeta Bulc se bo že v začetku prihodnjega tedna sestala z izvoljenim predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, ki bo z njo opravil enak intervju kot z vsemi drugimi kandidati.

Jean-Claude Juncker Bulčeve ne pozna. V njegovem štabu si prizadevajo za široko sprejemljivo rešitev v evropskem parlamentu. Sam Cerar je bil pod močnim pritiskom in Juncker ima razumevanje za njegov položaj, saj je tudi sam bil predsednik vlade in ve, da je težko. Na intervjuju bo preveril Bulčevo pod enakimi merili kot druge kandidate septembra. Merila so: usposobljenost, neodvisnost, zavezanost EU. Junckerjeva presoja po intervjuju bo odločilna za odločitev o resorju, ki ga bo dobila. Za zdaj ni nič izključeno, tudi ohranitev podpredsedniškega položaja za energetsko unijo.

Premestitve v sestavi komisije in nova zaslišanja bi utegnili povzročiti zamude pri začetku delovanja nove evropske komisije, ki naj bi bila v parlamentu potrjena že 22. oktobra.

Po besedah Junckerjevega glasnika Margaritisa Schinasa poskušajo zmanjšati tveganja za zamudo. Na novinarsko vprašanje, ali je Bulčeva, ki nima veliko političnih izkušenj, primerna za Junckerjevo komisijo, ki naj bi imela močno politično vlogo, Schinas ni hotel vsebinsko odgovoriti. Vodja liberalcev v evropskem parlamentu Guy Verhofstadt je že podprl izbor Bulčeve kot močne liberalne kandidatke, ki bo zanje dodana vrednost.

SMC bo v prihodnjih mesecih opravila tudi temeljit premislek o tem, s katero politično grupacijo sodelovati na evrpski ravni, je danes pojasnil Miro Cerar. Na osnovi odziva predsednika evropskih liberalcev (ALDE) v Evropskem parlamentu Guya Verhofstatda, bi lahko sklepali, da je Violeta Bulc in s tem tudi SMC zelo blizu liberalni politični skupini.

EPP in socialisti se še niso vsebinsko odzvali na imenovanje nove slovensko kandidatke za evropsko komisarko Violete Bulc. Odločitev so vzeli na znanje. Socialisti so sporočili, da se že veselijo zaslišanja. Njihov vodja Pittela je včeraj deal, da ne vidijo druge razumne rešitve kot Fajonovo.

Bo prav Slovenija poskrbela za zamudo?

Bolj verjetno postaja, da nova Junckerjeva komisija ne bo mogla biti izvoljena že 22. oktobra in bi nato začela delovati 1. novembra, kot je bil predvideno. Roki so kratki. Če bo intervju Bulčeve z Junckerjem uspešen, bo morala opraviti še zahtevno zaslišanje v evropskem parlamentu, za katerega mora imeti na razpolago dovolj časa za pripravo. Tudi članice (svet EU) morajo potrditi novi seznam prihodnjih komisarjev. Tako bi za glavni vzrok zamude obveljali zapleti s Slovenijo.

V komisiji bodo sicer še druge prilagoditve, saj se parlament ne strinja z imenovanjem Madžara Tiborja Navracsicsa na predlagani resor, a takšni premiki so manj zahtevni. Najlaže bi bilo, če bi Bulčeva dobila enak resor, kot je bil predviden za Bratuškovo, saj ne bi bi bilo drugih zaslišanj. Kljub temu tak scenarij ne velja za najbolj verjeten. V več medijih se omenja, da bi položaj Bratuškove prevzel dosedanji komisar za energijo Günther Oettinger. Posledično bi se sprostil resor digitalne agende, ki bi ga lahko prevzela Bulčeva. To so le ugibanja, kakršnih je bilo v zadnjih dneh veliko.

V primeru zamude bi komisija lahko bila potrjena šele novembra ali decembra. Po eni od neuradnih razlag Junckerju zamuda tako ali tako ustreza. Tako se s postopki proti Franciji zaradi javnih financ ne bi ukvarjal novi francoski komisar, nekdanji finančni minister Pierre Moscovici, ampak komisar v sedanji komisiji Jyrki Katainen, ki je prevzel položaj gospodarskega komisarja po odhodu Ollija Rehna v evropski parlament.

Fajonova spoštuje odločitev vlade glede komisarske kandidatke

Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je danes sporočila, da spoštuje odločitev vlade, da kot novo komisarsko kandidatko v Bruselj pošlje ministrico Violeto Bulc. »Upam, da bo Slovenija s to odločitvijo omogočila, da bo Evropska komisija začela delovati pravočasno in da bo pri svojem delu uspešna. To je v interesu vseh,« je zapisala.

Ob tem se je Fajonova, ki je bila na seznamu komisarskih kandidatov prejšnje vlade in za katero so v političnih skupinah socialistov in demokratov (S&D) in Evropske ljudske stranke (EPP) v četrtek poudarili, da bi bila primerna za članico Evropske komisije, zahvalila vsem, ki so verjeli, da bi lahko bila dobra komisarka. »To jemljem za veliko priznanje na svoji politični poti,« je poudarila. Dodala je, da bo svoje delo v Evropskem parlamentu še naprej opravljala odgovorno in v evropskem povezovalnem duhu.

Židan: Upam, da Bulčeva ne bo delila enake usode kot Bratuškova

Prvi mož Desusa Karl Erjavec je v izjavi za javnost ocenil, da kandidatka nima ustreznih izkušenj, saj so njene edine politične izkušnje »14-dnevno ministrovanje«, zato ga skrbi, kaj se bo zgodilo v evropskem parlamentu. »Mislim, da si ponovnega debakla ne bi smeli privoščiti. Način sprejetja odločitve pa je slaba popotnica za koalicijo,« je še dodal. Poudaril je še, da ta odločitev vliva nezaupanje, Desus pa pričakuje, da v vladi v prihodnje pri odločanju o regresu za upokojence ne bo preglasovanja.

Predsednik SD Dejan Židan je Cerarjevo odločitev označil za napačno. »Imenovanje komisarke ni del koalicijske pogodbe, zato o krizi v koaliciji ne bomo govorili. Pogodba ni bila kršena, je pa bil način dela takšen, ki si ga v moderni politiki ne želim,« je bil Jasen Židan in dodal, da je ob takšnih vprašanjih smiselno poiskati konsenz.

Izrazil je tudi upanje, da Bulčeva ne bo doživela tega, kar je doživela Alenka Bratušek. Po njegovem mnenju nastop Bratuškove ni bil najslabši v evropskem parlamentu, a so ji vse politične skupine obrnile hrbet, kar pa »ni posledica slabega dela Alenke Bratušek ampak Junckerja.«

Židan je še vedno prepričan, da bi bila najbolj sprejemljiva kandidatka Fajonova,» ki jo je Cerar že enkrat podprl.«

V stranki, ki jo vodi Alenka Bratušek (ZaAB) so v odzivu na imenovanje nove komisarske kandidatke zapisali, da ji želijo veliko sreče, saj jo bo gotovo potrebovala, glede na razprtije, ki kar ne nehajo in kulminirajo naprej. Če sta si poslanski skupini v Evropske ljudske stranke in socialistov v Evropskem parlamentu pod mizo že razdelili komisarska mesta, kandidatke ne čaka prav nič dobrega, so zapisali v odzivu.

NSi je vlado Mira Cerarja zaradi nesoglasij glede kandidata za slovenskega člana evropske komisije danes pozvala, naj se po blamaži s kandidaturo Alenke Bratušek odloči za najbolj kompetentno oziroma strokovno kandidatko ali kandidata, ki ne bo stvar političnega kupčkanja v koaliciji. Predlagajo Lojzeta Peterleta ali Romano Jordan. Ljudmila Novak opozarja vlado, da je ugled Slovenije zaradi nedržavotvornih dejanj že krepko okrnjen. »Prav boji znotraj koalicije, ozkoglednost in sebičnost posameznih koalicijskih strank lahko razmere samo še poslabšajo. Grožnje koalicijskih partnerjev in izsiljevanja zaradi bruseljskega stolčka pa so povsem nedostojni,« je menila.

Slovenska vlada je o nasledniku Bratuškove neformalno razpravljala že v četrtek, a odločitve ni sprejela, ker takrat še ni imela podlage za odločanje o novih imenih, saj je Bratuškova uradno še veljala za kandidatko. Zatem pa je odstopila in s tem odprla pot vladi za nov postopek oblikovanja predlogov za komisarja iz Slovenije.

Der Standard: Bratuškovi se ne bo lahko vrniti v domovino

Slovenija išče poti, kako omiliti blamažo po padcu komisarske kandidatke Alenke Bratušek, piše današnji avstrijski časnik Der Standard.

Bratuškovi se ne bo lahko vrniti v domovino, ugotavlja avstrijski dnevnik Der Standard in navaja besede slovenskega politologa Marka Lovca, da je tako rekoč vsa država proti njej kot komisarki, »od poslancev in najvišjih diplomatov do čistilk v Bruslju − vsi hočejo njeno kri«. 

V članku omenjajo tudi možne zamenjave.