Ni znakov, da bi SMC dobila denar iz Hrvaške

Opoziciji je zmanjkal glas Luke Meseca, da bi nad premiera Mira Cerarja poslala kriminaliste

Objavljeno
10. december 2015 16.08
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana - Kljub odločnim demantijem iz SMC in informacijam predstavnikov računskega sodišča, da dosedanja preverjanja nikakor ne kažejo, da bi eden najbogatejših Hrvatov, ki je tudi častni konzul Slovenije, Branko Roglić kaj nakazal za volilno kampanjo SMC, so v komisiji za nadzor javnih financ zmanjkal kar štirje od osmih poslancev glasovali za poziv kriminalistom, naj preiščejo sume nezakonitega financiranja kampanje stranke, ki vlada državi.

Opozicija ima večino, a le, če pridejo vsi

To bi pomenilo, da bi morala policija preveriti tudi ravnanje odgovorne osebe za finančni del kampanje SMC, kar je bil lani premier Miro Cerar.

Rezultat glasovanja, ali zahtevati preiskavo proti premieru, je bil 4:4. V nadzorni komisiji ima večino (pet članov) opozicija, ki jo tudi vodi. A predstavnika ZL Luke Meseca na seji ni bilo.

O financiranju državnozborske kampanje SMC iz tujine, kar zakon prepoveduje, je komisije danes razpravljala, ker je častni konzul Slovenije na Hrvaškem Branko Roglić po nepričakovanem uspehu stranke Most na Hrvaškem razkril medijem, da je kampanjo te stranke podprl z 20.000 kunami in dodal, da je že prej z določeno vsoto podprl tudi kampanjo SMC v Sloveniji. Roglić ni povedal, s kolikšno vsoto, kdaj in kako je denar SMC nakazal.

Računsko sodišče: Ni bilo takšnih nakazil

Revizija financiranja volilne kampanje ne kaže na takšno nedovoljeno financiranje stranke, je poslancem povedal namestnik predsednik računskega sodišča Jorg Kristijan Petrovič, ki pa je opozoril, da najpomembnejši del - to je revidiranje poslovanja strank na rednih računih - še poteka. Rezultati pregledov vseh parlamentarnih strank bodo objavljeni prihodnje leto.

Na poseben račun za kampanjo SMC lani iz Hrvaške zanesljivo ni dobila nobenega nakazila, je zagotovil Petrovič, ki je povzel, da sta na ta račun prišli le dve manjši nakazili iz Slovenije. Za kampanjo je SMC lani porabila 89.302 evrov. A veliko večino, skoraj 98 vsega denarja, ali 87.768 evrov, je SMC zbrala na rednem računu in na volilnega denar le nakazala. Podobno ravna večina strank. Revizija poslovanja na rednem računu SMC pa še ni končana, preverjanja še potekajo, a nedovoljenih nakazil iz Hrvaške revizorji tudi tam niso opazili, je povzel Petrovič.

Kje so lahko luknje

O možnosti, da bi kampanjo Roglić financiral tako, da bi denar podaril posameznikom v Sloveniji, ti pa bi potem denar kot zasebniki nakazali SMC, kar ureditev posameznikom dovoljuje, je Petrovič povedal, da preverjanja računskega sodišča tako daleč ne morejo seči.

Neuradno pa bilo mogoče še, da bi denar, ker je stranka nastala tik pred volitvami, kdo podaril še pred formalno ustanovitvijo, za tisti čas pa prepovedi financiranj ne veljajo in tudi revizij tam ni.

Na seji je nekdanja premierka Alenka Bratušek preverjala, ali je Iztok Štefanič, ki je zastopal SMC, sploh pravi sogovornik, ker lani ni bil odgovoren za finančni del kampanje, in ocenila, da z nizko vsoto, ki jo za kampanjo SMC prijavil, te ni bilo mogoče izvesti.

Predsednik komisije Andrej Šircelj (SDS) je pojasnil, da je vabilo poslal stranki in je ta izbrala svojega predstavnika. Da je bil za kampanjo lani odgovoren premier Cerar, je Bratuškova izvedela neuradno čez mizo od predstavnikov računskega sodišča.

Štefanič ji je na vprašanje, kakšno vlogo je imel v kampanji in ali je bil lani sploh zraven, odgovoril, da je od začetka sodeloval v kampanji, ni pa bil odgovoren za financiranje.

O Rogliću pa je Štefanič dejal: »Od njega nismo prejeli nobene donacije. Smo tudi dodatno preverjali. Tudi gospod Roglić je zanikal navedbe medijev, da nas je financiral. To je vse, kar lahko povem.«