Nova kritika ameriškega veleposlanika Mussomelija

Diplomat Peter Toš v odprtem pismu kritizira delo Mussomelija, pravi, da njegovo delo žali dostojanstvo vseh zavednih državljanov.

Objavljeno
17. januar 2013 19.32
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Dolgoletni diplomat Peter Toš v odprtem pismu kritizira ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha Mussomelija.

»Vseeno je, katera politična opcija v Sloveniji vam je bližja, toda ob tem nimate nikakršnega pooblastila za svoj politični aktivizem,« piše nekdanji slovenskih veleposlanik v Izraelu v imenu Kluba slovenskih veleposlanikov.

»Pred približno letom dni vas je moral takratni predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Turk javno opozoriti, da vaše vmešavanje v politične, povolilne zadeve naše države nikakor ni skladno z vlogo veleposlanika v tuji državi. Opažamo, da z nedostojnim vmešavanjem v slovenske notranjepolitične zadeve ob molku tistih, ki bi morali skrbeti za ohranjanje suverenosti naše države, nadaljujete,« piše Peter Toš, izkušeni diplomat, ki vodi Klub slovenskih veleposlanikov, v odprtem pismu Josephu Mussomeliju, ameriškemu veleposlaniku v Sloveniji.

V nadaljevanju zapiše, da se njihovi oceni o nesprejemljivem delovanju pridružujejo tudi njegovi kolegi, tuji veleposlaniki v slovenski državi.

»Zato vam svetujemo ponovni vpogled v Dunajsko konvencijo o diplomatskih odnosih, ki vaših političnih naporov ne navaja med nalogami diplomatskega predstavništva. V Republiki Sloveniji predstavljate državo, ki jo Slovenci visoko cenimo kot steber demokracije in svobode. Žal vaše politično delovanje v naši državi teh sijajnih lastnosti ne potrjuje. Celo več, v suvereni državi, vaši gostiteljici, si nenehno prilaščate svetovalno politično vlogo, ki v vsakem demokratičnem sistemu pripada le našim lastnim političnim organom in strankam. Vaše zavzemanje za reševanje posameznih političnih vprašanj zato žali dostojanstvo vseh zavednih državljanov kot edinih nosilcev oblasti v Republiki Sloveniji,« je zapisano v pismu, ki na koncu opozarja, da si »pridržujemo pravico, da od pristojnih organov zahtevamo tudi ostrejše ukrepanje.«