Nova ministrica za izobraževanje od Cerarja prevzela posle  

Ministrica se je označila za zagovornico kakovostnega javnega šolstva, vendar tudi zasebnemu ne nasprotuje.

Objavljeno
30. marec 2015 11.32
Klavdija Markež
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA

Ljubljana- Nova ministrica za izobraževanje, znanost in šport Klavdija Markež je od predsednika vlade Mira Cerarja prevzela posle na ministrstvu, je prek družbenega omrežja Twitter sporočil Cerar.

Premier je namreč po odstopu Stanke Setnikar Cankar sam začasno vodil ta resor. Dosedanjo poslanko SMC Markeževo je državni zbor potrdil v petek zvečer.

Ministrica je v petek po zaprisegi dejala, da se zaveda neizmerne odgovornosti, ki so jo položili na njena ramena, verjame pa, da bo pretehtal »razum, konsenz, socialni dialog in nenazadnje srce«.

Življenjska pot Markeževe, ki je pred nastopom poslanske funkcije lani poleti več let vodila Ljudsko univerzo Ptuj, krajši čas pa je delovala v gospodarstvu, je po Cerarjevem mnenju pokazatelj, da gre za ustrezno osebo za ta pomemben resor.

Markeževa je v predstavitvi pred pristojnim parlamentarnim odborom izpostavila potrebo po dialogu z vsemi deležniki v vzgojno-izobraževalnem sistemu in večje sodelovanje z gospodarstvom. Označila se je za zagovornico kakovostnega javnega šolstva, vendar tudi zasebnemu ne nasprotuje.

Premier Cerar je Markeževo na čelo šolskega resorja predlagal po tistem, ko je sprejel odstop njene predhodnice Stanke Setnikar Cankar zaradi razkritja visokih honorarjev, ki jih je prejemala ob delu na fakulteti.

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela ugotovitveni sklep, da Andreji Barle Lakota preneha funkcija državne sekretarke v ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, takoj zatem pa jo je ponovno imenovala na omenjeni položaj. Barle Lakoti je sicer funkcija prenehala zaradi odstopa prejšnje ministrice Stane Setnikar Cankar.