Barbare Zobec ne bo v senatu zadeve Patria

Zobčeva ima sistemski zdravniški pregled. V novi sestavi senata jo bo zamenjal vrhovni sodnik Damijan Florjančič.

Objavljeno
23. september 2014 15.40
Branko Masleša, predsednik Vrhovnega sodiušča RS v Ljubljani, 9.julija, 2013.
Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana − Iz senata, ki bo 30. septembra odločal o varstvu zakonitosti Janeza Janše, se je izločila vrhovna sodnica Barbara Zobec.

Teden dni po sestavi senata je predsedujočemu Branku Masleši naknadno sporočila razloge, ki da ji ne omogočajo sodelovanja na seji, in predlagala, da se namesto nje v senat določi drugega sodnika, so sporočili z vrhovnega sodišča.

Vrhovno sodišče je kasneje na spletni strani dodatno pojasnilo, da je Zobčeva obvestila Maslešo, da ima v času, ko je razpisana seja v zadevi Patria, vnaprej predvidene odsotnosti (30. septembra sistematski zdravstveni pregled, 2. in 3. oktobra pa dopust), zaradi česar naj ne bi mogla sodelovati v senatu.

Masleša je v odgovoru Zobčevi navedel, da je 3. oktober rezervni datum, če v prvih dveh dneh odločitev ne bi bila sprejeta.

Predlagal ji je tudi prestavitev sistematskega pregleda na 29. september, vendar je Zobčeva pri svojem predlogu vztrajala.

Namesto nje je predsednik vrhovnega sodišča Masleša po pravilih letnega razporeda sodnikov v senat zato določil Damijana Florjančiča.

V senatu bodo poleg predsedujočega Masleše še Vesna Žalik, Marko Šorli, Maja Tratnik in Florjančič.

Iz odločanja o zadevi Patria je Zobčevo julija letos želelo izločiti tožilstvo, a je njihovo zahtevo zavrnila podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto.

Tožilstvo je med razlogi so njeno izločitev navedlo domnevno nepristranskost zaradi zakonske zveze z ustavnim sodnikom, ki je v sodbi Patria podal ločeno mnenje. Tožilstvo je v zahtevi za izločitev kot sporno navedlo tudi ravnanje njenega sina, ki je po poročanju medijev pred sodiščem nosil transparent s fotografijo Julije Timošenko in Janeza Janše z izraženim negativnim in žaljivim sporočilom o slovenskem pravosodju in v prid obsojencu.