Nova tarča poslancev: lokalna oblast

Drugi poskus: 37 poslancev novega sklica parlamenta želi delovati še na lokalni ravni.

Objavljeno
24. september 2014 20.32
Monika Hrovat, notranja politika
Monika Hrovat, notranja politika

Ljubljana – Tistim, ki se jim na predčasnih državnozborskih volitvah ni uspelo prebiti v parlament, se nova priložnost za politično udejstvovanje ponuja na lokalni ravni. Preverili smo, koliko je takšnih, ki so se po parlamentarnem porazu odločili za kandidaturo za župana, občinskega svetnika ali mestnega svetnika.

Največ nesojenih poslancev, ki se potegujejo za mesto župana, prihaja iz vrst SLS. Stranka SLS ima, kot pravijo njeni člani, močan lokalni potencial. Letos ji ni uspelo preseči parlamentarnega praga, zato je zanjo toliko pomembnejša krepitev stranke na lokalni ravni.

Za župana kandidira 14 njenih članov, ki so sicer 13. julija hoteli priti v parlament. Z enim županskim kandidatom manj ji sledi stranka SD, iz katere prihaja 13 potencialnih županov, ki jim prav tako ni uspelo priti v državni zbor. Na tretjem mestu je stranka SDS, kjer je takšnih kandidatov devet.

Nove omejitve

V prejšnjem mandatu državnega zbora poslanci prvič niso smeli hkrati opravljati funkcije poslanca in župana ali podžupana občin; leta 2011 so namreč sprejeli novelo zakona o poslancih. Zaradi nezdružljivosti funkcije poslanca z drugimi funkcijami tudi letos med poslanci ni kandidatov za župane, si pa kar 37 poslancev želi delovati še na lokalni ravni.

Zakon o poslancih jim namreč ne prepoveduje sodelovanja v občinskih in mestnih svetih, največ potencialnih svetnikov pa prihaja iz stranke SDS, kjer imajo 13 kandidatov. V največji parlamentarni stranki SMC je takšnih deset.

Stranka Desus pa »vodi« po številu kandidatov za svetnike, ki jim je parlamentarna kandidatura spodletela; takih je kar 65. Enega kandidata manj imajo v stranki NSi, 53 pa jih prihaja iz stranke SDS.

Volivci v Ljubljani, Mariboru, Ankaranu, Krškem, Radencih in Slovenj Gradcu bodo lahko izvolili župana, ki je bil v prejšnjem sklicu državnega zbora poslanec stranke PS, to so: Zoran Janković, Dragan Bosnić, Borut Ambrožič, Gašpar Gašpar Mišič, Tamara Vonta, Branko Ficko in Matjaž Zanoškar. Ni pa nikogar od teh kandidatov predlagala stranka PS. Ta je predlagala zgolj Franca Kovača, ki je na seznamu možnih novih županov v občini Hrastnik. Med potencialnimi župani so tudi trije nekdanji poslanci DL (Kristina Valenčič, Ivan Vogrin in Truda Pepelnik), dva iz SLS (Jasmina Opec in Franc Pukšič) in eden iz SDS (Robert Hrovat).

Na mesto župana utegneta biti izvoljena dva nekdanja ministra. V Ljubljani kandidira Miha Jazbinšek, ki je bil dvakrat minister za okolje in prostor ter predsednik republiškega komiteja za varstvo okolja in urejanje prostora v prvi slovenski vladi. V Slovenski Bistrici pa bo morda župan Ivan Žagar, nekdanji minister brez listnice, ki je bil v času Janševe vlade pristojen za lokalno samoupravo in regionalno politiko.