Novak: Virant bi moral leteti zaradi letalskih kart

Predsednica NSi je predstavila razloge za interpelacijo. Bogovič: Za interpelacijo zrela celotna vlada.

Objavljeno
03. oktober 2013 14.20
NSI/Ljudmila Novak
Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana - V obrazložitvi interpelacije je predsednica NSi navedla:

• napoved o zmanjševanju občin: »Virant s svojo zaletavostjo ogroža sistem občin,« je dejala Novakova.

• reševanje problematike izbrisanih: »Virant si interpelacijo zasluži zaradi predloga o povračilu odškodnin t.i. izbrisanim.«

• politično kadrovanje zaradi odločitev o razrešitvi na novo imenovanih načelnikov upravnih enot Mojce Kucler Dolinar in Boža Predaliča. »Minister Virant kadruje politično. Sam je v odločbi zapisal, da je bila Mojca Kucler Dolinar izbrana na podlagi strokovnosti.«

• nakup letalskih vozovnic Adrie Airways: »Virant mora pojasniti, kako je prišlo do popusta za letalske vozovnice. Naj pokaže vse račune za letalske karte. Gre za sum korupcije,« je dejala Novakova.

Opozicija bi lahko interpelacijo zoper notranjemu ministru vložila že ta teden, smo pisali v Delu. Za to potrebujejo deset poslanskih podpisov. Predlagateljica interpelacije združuje štiri poslance, zato bodo danes v sopodpis ponudili še drugim.

Da je Virant »zrel« za interpelacijo je sredi septembra menil že predsednik SLS Franc Bogovič. Takrat se predvsem ni strinjal z predlogom zakona, ki zmanjšuje število občin. Tudi v SDS na Twitterju zapisali, da si Virant interpelacijo zasluži.

Virant: Ostajam pri svojih stališčih

Notranji minister Gregor Virant zagotavlja, da se bo priprave na interpelacijo, ki jo je zoper njega napovedala NSi, lotil z »vso resnostjo in odgovornostjo, kot se spodobi, in s spoštovanjem, ki temu inštitutu pritiče.«

Na današnji novinarski konferenci po sestanku vodstva DL na sedežu stranke je Virant zagotovil, da bo pri teh tematikah »čvrsto ostal pri svojih stališčih.« Prepričan je namreč, da ima Slovenija preveč občin, ljubljanska upravna enota pa da si zasluži transparenten postopek izbire načelnika. Virant je namreč razrešil načelnico ljubljanske upravne enote Mojco Kucler Dolinar, sicer ljubljansko mestno svetnico iz vrst NSi. Predsednica NSi je danes dejala, da je ta Virantova odločitev »sodu izbila dno,« saj je bila Kucler Dolinarjeva na omenjeni položaj imenovana po zakonitih postopkih.

O očitkih glede reševanja problematike izbrisanih pa Virant poudarja, da mora Slovenija sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice spoštovati, če želi ohraniti ugled pravne države.

Bogovič: Za interpelacijo zrela celotna vlada

Po današnji novianrski konferenci pa je Bogovič dejal, da se v SLS najprej želijo seznaniti z vsebino interpelacije, nato pa se bodo odločili. Interpelacijo zoper Čuferja bo najverjetneje podprli, je dejal bogovič in dodal, da je za interpelacijo zrela celotna vlada.

Tanko: Ne pravi čas za interpelacijo

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, je danes v izjavi medijem pojasnil, da besedila interpelacije v poslanski skupini še ne poznajo, da pa ga bodo ob morebitni predložitvi s strani NSi prebrali in morda dodali tudi svoje poudarke. Za Tanka za vložitev ni najprimernejši kljub temu, da meni, da so intepelacijo zasluži.» S to interpelacijo se odvrača pozornost države od ključnega problema, ki je pred nami in ga moramo rešiti, to pa so razmere v slovenskem bančnem sistemu,« je povedal Tanko.

Opozicija, natančneje SDS, je sicer vložila že interpelacijo proti finančnemu ministru Urošu Čuferju.

Han (SD): Virant je večkrat razburil javnost

Vodja poslancev SD Matjaž Han predloga NSi za interpelacijo še ni prebral, je pa po njegovih besedah dejstvo, da je Virant z raznimi potezami v zadnjem obdobju razburil del javnosti.» A videli bomo, kako se bo opozicija organizirala, ali bo SDS zmogel manjši sestrski stranki v opoziciji dati potrebne glasove za to, da bo lahko interpelacija oživela,« je v odzivu za STA dejal Han.

Po mnenju predsednika DeSusa Karla Erjavca, si NSi »s tem nabira poceni politične točke.« Po njegovih besedah so mu v NSi zamerili razrešitev načelnice ljubljanske upravne enote Mojce Kucler Dolinar.