Novi mediji so povsem last SDS

Iz podatkov Ajpesa je razvidno, da gre pri ustanavljanju medija za strankarski projekt. Janša je vplačal 2500 evrov.

Objavljeno
25. avgust 2015 20.51
SLOVENIJA,LJUBLJANA,01.07.2011.NOVINARSKA KONFERENCA NA KATERI JE PREDSEDNIK SDS JANEZ JANSA SPREGOVORIL O AKTUALNO-POLITICNIH TEMAH. FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Ob ustanovitvi novega televizijskega, radijskega in spletnega medija so ustanovitelji zagotavljali, da je projekt politično profiliran, vendar nadstrankarski. Pa je res? Vpogled v lastniško strukturo Nova hiša, d. o. o., kaže, da gre predvsem za projekt SDS.

Ob ustanovni skupščini dveh medijskih hiš Nova hiša in Nova24TV, ki je bila 7. julija, je koordinator projektov Boris Tomašič, sicer član SDS, dejal, da nikakor ne gre za strankarski projekt, ampak za ustanavljanje medijev, ki jim bodo blizu vrednote evropske desnice. Čeprav je bilo že na ustanovni skupščini mogoče dvomiti o tem, saj je bilo navzočih veliko vidnih članov SDS, vpogled v lastniško strukturo podjetja Nova hiša (ki bo poskrbela za ustanovitev spletne strani in radia) razkriva, da so med ustanovitelji v veliki večini kadri največje opozicijske stranke.

Na ustanovni skupščini za podjetje Nova hiša so zbrali 45.500 evrov, vplačalo pa jih je 14 družbenikov. Največji delež je prispeval Boris Tomašič, ki zaradi vloženih 10.000 evrov obvladuje več kot petino novega medijskega projekta. Zaradi tega je postal tudi direktor podjetja.

Janšev sosed, odvetnik in številni vodilni iz stranke

Z zajetno vsoto denarja se je izkazal tudi odvetnik Janeza Janše v zadevi Patria in nekdanji kandidat za poslanca SDS Franci Matoz, ki je prispeval 5000 evrov. Tolikšen delež je prispeval tudi Janez Podbornik, nekdanji član mestnega sveta SDS v občini Velenje in bližnji sosed Janez Janše v Sili pri Velenju. Da bi dobil priložnost in da ga javnost ne bi povsem spregledala pri ustanavljanju novih medijev, je poskrbel tudi eden vidnejših predstavnikov Odbora 2014 Aleš Primc: sicer državni uslužbenec je za ta projekt žrtvoval 3000 evrov. Prav toliko je vplačal Primož Bulc.

Največ družabnikov je vložilo po 2500 evrov. Med njimi izstopa prvak SDS Janez Janša, ki ima tako tudi 5,49-odstotni delež v podjetju, ki bo skrbelo za servisiranje novic na spletu in radiu. Zgledu predsednika stranke so z istim zneskom sledili poslanec SDS Bojan Podkrajšek pa predsednik sveta SDS Franc Cukjati in član izvršilnega odbora SDS Branko Bračko. Po 2500 evrov so prispevali še neuspešni županski kandidat SDS v občini Poljčane Tomaž Kokot in podpredsednica Združenja VSO Alenka Žagar Slana. Po 1000 evrov pa sta prispevala članica mestnega sveta Mestne občine Ljubljana iz vrst SDS Ksenija Sever in Jože Rant iz Zbora za republiko. Za nameček je 2500 evrov prispevalo tudi podjetje za finančne storitve in svetovanje Bartolomea – lastnik tega podjetja je Stanislav Petek.

Delnic Nova24TV še ne bo

Ali gre tudi za ustanovitelja znamenitega podjetja Klima Petek, ki je prek sina Boruta Petka, nekoč zaposlenega v kabinetu Janeza Janše, opravilo z državo številne posle, še nismo mogli izvedeti.

Ustanovitelji Nove24TV so julija zagotavljali, da se bo prodaja delnic te družbe, ki bo poskrbela za zagon televizijskega programa, začela v začetku septembra, a se to še ne bo zgodilo, je pojasnil koordinator Boris Tomašič. »Zaradi birokratskih zapletov. Bodo pa delnice na voljo oktobra,« je pojasnil Tomašič. Naj spomnimo: v upravnem odboru te družbe sedijo Andrej Kregar, Aleš Hojs, Aleš Primc, Ivan Štuhec, Božo Predalič in Klavdija Snežič.