Pričakovana zamenjava na vrhu oboroženih sil

Novi načelnik Generalštaba Slovenske vojske je Andrej Ostermani. Dosedanji načelnik Božič bo kariero nadaljeval kot vojaški predstavnik v OZN.

Objavljeno
09. oktober 2014 15.13
regent/DOBRAN
Sandra Hanžič, notranja politika
Sandra Hanžič, notranja politika
Ljubljana - Obrambni minister Janko Veber je danes razrešil dosedanjega načelnika generalštaba SV Dobrana Božiča, ki je bil na tej funkciji dobri dve leti in pol. O zamenjavi se je govorilo že dalj časa. Na njegovo mesto prihaja Andrej Osterman, njegov namestnik.

Božič odhaja v New York za vojaškega predstavnika pri OZN, kamor so ga vabili že dalj časa. Janko Veber pravi, da sta se prav zato sporazumno odločila, »da je ta trenutek, ko se menja tudi vodstvo ministrstva, najprimernejši [za odhod]«. »Zelo pomembno je, da imamo v mednarodnih institucijah ugledne predstavnike z izkušnjami. Božič bo svojo nalogo zagotovo zelo dobro opravljal,« dodaja Veber. Zagotavlja, da je novemu načelniku Ostermanu naklonjen tudi Božič.

Delo načelnika GŠSV je opravljal od februarja 2012, kamor ga je imenovala druga Janševa vlada. Leto prej je bil poveljnik 15. kontingenta v Afganistanu in ob vrnitvi ga je takratna ministrica Ljubica Jelušič povišala v brigadirja. Bil poveljnik 1. brigade SV. Deloval je kot poveljnik slovenskega kontingenta na Kosovu in namestnik poveljnika večnacionalnih sil za zagotovitev miru na Kosovu. Njegov velik uspeh pa je bila reorganizacija SV, s katero je pomladil predvsem častniški kader, zaradi česar sta se sprla s takratnim premierom Janšo.

Božič že prej dejaven v tujini

Svojo vojaško pot je začel na šoli za rezervne častnike. Obiskoval je poveljniško-štabno šolo v ameriškem Ft. Leavenworthu. Uril se je na šoli združenega bojevanja v Norfolku, leta 2009 pa na washingtonski nacionalni šoli obrambe. Čez lužo je tudi študiral. Na washingtonski univerzi za nacionalno obrambo si je pridobil naziv magister znanosti. Magistriral je tudi na ljubljanski ekonomski fakulteti.

Protestiral pred sodiščem?

Njegov svetovalec za obrambno politiko je že leto in pol Damir Crnčec, nekdanji direktor Sove, ki ga je prav tako nastavila druga Janševa vlada. Javnosti je znan kot vodja Odbora 2014, ki že 110 dni protestira pred ljubljanskim vrhovnim sodiščem, zaradi Janševe obsodbe v primeru Patria. Dnevnik je poročal, da se je tudi Božič udeležil enega izmed shodov. To je presenetilo poznavalce SV, ki pravijo, da je vedno deloval strokovno in se politično nikoli ni opredeljeval. Njegovega odziva danes nismo dobili; se pa Božiča spomnimo iz dogodka ob odkritju spominskega obeležja ob 25. obletnici afere JBTZ. In če držijo informacije, da se je shoda udeležil, je prekršil kodeks vojaške etike.

Novi poveljnik

Brigadir Andrej Osterman je svoje vojaško izobraževanje je začel leta 1979 na šoli za rezervne oficirje, kjer je služil vojaški rok. Strokovno se je izobraževal na področjih vodenja in celostnega pristopa k balkanskim mirovnim operacijam. Vojaško kariero je začel v TO leta 1981 kot rezervni častnik, deset let kasneje pa se je tam zaposlil. Med pomembnejšimi funkcijami, ki jih je opravljal, so namestnik direktorja obveščevalne službe (OVS), svetovalec načelnika GŠ in namestnik poveljnika sil SV. Bil je nacionalni predstavnik v Natovem odboru za standardizacijo, pa predstavnik v National Advisory Group. Bil je član Manevrske strukture narodne zaščite in je veteran vojne za Slovenijo. Včlanjen je v Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve in najverjetneje je zato pred dvema letoma ukazal nekaterim vojakom, naj se udeležijo proslave združenja, smo takrat poročali v Delu. Že nekaj let je član vladne komisije za pritožbe iz delovnega razmerja. Na ljubljanski pravni fakulteti je sicer diplomiral in tudi magistriral, kasneje pa je doktoriral na celjski fakulteti za logistiko.

Imenovanju nasprotuje predsednik države Borut Pahor, ki je Vebra opozoril na nevarnost hkratne menjave ministra in načelnika. To je po njegovem mnenju slabo tudi v primeru, da gre za sporazumno odločitev. Pahor sicer Božičevo delo in njuno sodelovanje ocenjuje kot uspešno. Prizadeval si bo tudi za enako dobro sodelovanje z Ostermanom.