Novinarji protestirajo zaradi grobega ravnanja varnostnika

Na Mira Cerarja in Stanislava Venigerja so naslovili protest zaradi neprimernega ravnanja varnostnika.

Objavljeno
01. oktober 2014 17.22
Miro Cerar po pogajanjih. Ljubljana 25. julij 2014.

Spoštovana predsednik vlade in SMC dr. Miro Cerar ter generalni direktor policije Stanislav Veniger!

Najostreje protestiramo zaradi neprimernega, grobega in nedopustnega obnašanja varnostnika do novinark in novinarskih ekip RTV Slovenija, STA in Planet TV, ki so sinoči pred sedežem Stranke Mira Cerarja v središču Ljubljane čakale na konec sestanka IO SMC. Novinarka Radia Slovenija pa je bila celo dogovorjena za izjavo dr. Milana Brgleza, ki naj bi jo dal po koncu seje.

Toda še pred zaključkom sestanka je iz stavbe prišel varnostnik in začel novinarkam groziti, naj se takoj odstranijo s pločnika, češ da tam nimajo kaj početi, in da jih bo odstranil on, če se takoj ne umaknejo. Ob tem jih je spraševal glede dogovorov o izjavah predstavnikov SMC in si zapisoval njihove podatke.

Gre za incident brez primere v zgodovini demokratične Slovenije, še toliko bolj, ker se ni zgodil v kakem varovanem zasebnem ali državnem objektu, temveč na javni površini v središču prestolnice. Novinarske ekipe niso ogrožale nikogar, so le opravljale svoje poročevalsko delo po naročilu urednikov in v javnem interesu. Ta primer je še toliko bolj šokanten, ker se je zgodil med novinarskim spremljanjem dogajanja v največji vladni stranki, in to v stranki, ki se je v svojem programu in predvolilnih nastopih zavezala k spoštovanju in uveljavljanju najvišjih standardov politične kulture in etike.

Protestiramo zaradi omejevanja novinarskega dela (sinočnji dogodek ni bil osamljen tovrstni primer!), saj Slovenija ni policijska država, zato so to grobi posegi v novinarsko avtonomijo in ustavno pravico javnosti do obveščenosti. Novinarji ne ogrožajo politikov, da bi jim lahko kdorkoli v svojem imenu ali po naročilu grozil, jih odstranjeval z javnih površin ali kako drugače onemogočal ali omejeval pri njihovem delu.

Od predsednika vlade in stranke SMC pričakujemo pojasnilo in opravičilo zaradi nesprejemljivega odnosa do novinarskih ekip ter zagotovilo, da se kaj takšnega nikoli več ne bo ponovilo.

Izvršna odbora Aktiva novinarjev Radia Slovenija in Aktiva novinarjev Informativnega programa TV Slovenija