NSi: Pahor naj skliče partnerstvo za izhod iz krize

Zadeve v državi so zaostrene in smo tik pred tem, da se nam zgodi t. i. trojka, menijo v NSi.

Objavljeno
05. oktober 2013 17.01
NSI/Ljudmila Novak
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA
Laško - V NSi predlagajo sklic partnerstva za izhod iz krize, ker so zadeve v državi zaostrene in smo tik pred tem, da se nam dejansko zgodi t. i. trojka, je v izjavi za javnost med današnjim posvetom NSi v Laškem povedala predsednica stranke Ljudmila Novak. Za začetek pa predlaga, da to partnerstvo skliče predsednik republike Borut Pahor.

Po oceni Novakove je predsednik republike najvišja avtoriteta v državi in je nekdo, ki lahko poveže različne akterje, kot so politične stranke, predstavniki civilne družbe, gospodarska zbornica, obrtno-podjetniška zbornica in sindikati. Ti partnerji bi potem skupaj iskali možnosti rešitve za Slovenijo. Dolgoročno po besedah Novakove pa predlagajo, da bi DZ imel nek svoj organ ali odbor, ki bi razpravljal o strategiji prihodnosti Slovenije.

V NSi po njenih besedah ugotavljajo, da slovenska vlada ni izpolnila tistih obljub, ki jih je zapisala v dokumentu, poslanem v Bruselj. V tem dokumentu se je namreč vlada zavezala, da bo samo ena tretjina proračuna pomenila višje davke, dve tretjini pa zmanjšanje odhodkov. "Te zaveze vlada ni izpolnila, zato nas skrbi prihodnost Slovenije. Vlada po našem mnenju ne dela dobro, ker dodatno obremenjuje gospodarstvo, podeželje pa z novimi napovedanimi davki na nepremičnine. Hkrati je proračun v zraku in niti ne vemo, koliko novih sredstev bomo pridobili s temi davki," je dejala Novakova.

Vlado je zato pozvala, da vendarle sprejme ukrepe, ki bodo v podporo slovenskemu gospodarstvu, sicer se nam obeta t. i. trojka in negativna gospodarska rast.

Novakova je še dodala, da bodo na novembrskem kongresu ime stranke spremenili v NSi - krščanski demokrati.

Kot je pojasnil podpredsednik NSi Aleš Hojs, je gospodarski odbor stranke obravnaval predlog zakona o davku na nepremičnine. Če se bo izkazalo, da je ta zakon protiustaven, bo NSi zadeve poslala na ustavno sodišče. Po Hojsovih besedah je NSi tudi proti povišanju prispevkov za zdravstveno zavarovanje. "Dviga davkov ne podpiramo in smo stranka, ki se bori za nižjo davčno obremenitev," je pojasnil Hojs.

Na guvernerja Banke Slovenije pa bodo naslovili pobudo, da banka v svojih finančnih okvirjih poišče tri do štiri milijone evrov za pridobitev podatkov o tem, kdo in koliko denarja je na neupravičen način prelil v davčne oaze v tujini.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je napovedal, da bodo v DZ predlagali ustanovitev odbora za prihodnost po vzoru Finske, ki je ta odbor ustanovila leta 1992, ko je bila v najtežji gospodarski krizi. Ta odbor naj bi povezoval različne deležnike, njegov namen pa bi bil prisiliti vlado, da pove, kje Slovenijo vidi čez 10 ali 20 let.

Po besedah poslanca NSi Jožefa Horvata si bo NSi prizadevala za ukrepe, ki bodo pripomogli h krepitvi slovenskega gospodarstva, ki mora spoštovati človeško dostojanstvo in biti trajnostno naravnano.