NSi podpira vojaško posredovanje v Siriji

V stranki se zavzemajo za napade na vojaško infrastrukturo, ki omogoča izstreljevanje orožja za množično uničevanje.

Objavljeno
05. september 2013 15.09
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Nova Slovenija podpira stališče ameriške administracije glede krize v Siriji in se zavzema za vojaško posredovanje v tej državi, sta danes na novinarski konferenci povedala podpredsednik stranke Aleš Hojs in vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

Kot je poudaril Tonin, je bil nedavni napad s kemičnim orožjem v predmestju Damaska tisti trenutek, ko se je mednarodna skupnost dolžna odzvati. »Mi ne smemo dovoliti, da se ponovita Ruanda in BiH, ko je mednarodna skupnost predolgo čakala, se ni odzvala in umirali so nedolžni ljudje,« je dejal vodja poslanske skupine NSi in član odbora za obrambo.

»V Novi Sloveniji podpiramo, da pride čimprej do omejenega vojaškega posredovanja v Siriji,« je nadaljeval Tonin. »Uporaba orožja za množično uničevanje ne sme ostati neodgovorjena. Vsi ostali avtoritarni režimi po svetu ne smejo dobiti sporočila, da se jim ne zgodi nič, če pobijajo nedolžne ljudi,« je poudaril.

V stranki se zavzemajo za napade na vojaško infrastrukturo, ki omogoča izstreljevanje orožja za množično uničevanje, pri čemer je Tonin navedel letališča, topniška izstrelišča in objekte, kjer se proizvaja tovrstno orožje. »Ne govorimo o nobeni invaziji ali posegu, podobnem Afganistanu oz. Iraku,« je pojasnil.

Hojs je bil kritičen do obrambnega ministra Romana Jakiča, ki da je med nedavnim obiskom v Rusiji »izrazil eksplicitno podporo ruskim stališčem«. Ta po njegovih besedah predvidevajo blokado v Varnostnem svetu ZN kakršnekoli intervencije ZDA v Siriji.

Kot je menil, »gre za popolno diskreditacijo Slovenije kot nekoč mednarodno ugledne in kredibilne članice« zveze Nato.

Po njegovem mnenju je vse bolj očitno, da ne gre samo za poteze obrambnega ministra, temveč tudi za poteze zunanjega ministrstva. »Slovenija počasi zahaja v t. i. Desus diplomacijo,« kar je pojasnil s spreminjanjem stališč predsednika stranke upokojencev Karla Erjavca glede pokojnin.

»Dejansko ne vemo več, kakšno je naše stališče, ali se približujemo Rusiji in Kitajski ali ostajamo zavezniki v zvezi Nato in trden član Evropske unije,« se je vprašal Hojs.

Bivši obrambni minister je opozoril tudi na izjavo svojega naslednika, da se je v Moskvi z ruskim kolegom dogovoril, da bo na častniško šolo v Rusijo poslal enega od častnikov Slovenske vojske, ki bi nato lahko zasedel mesto obrambnega atašeja v Rusiji. To je tako, kot da bi ameriška administracija svojega veleposlanika, preden bi ga poslala v Rusijo, dala na šolanje na rusko politično akademijo, je ponazoril Hojs.