NSi predlaga zdravstveno reformo

 Več izbire in konkurenčnosti

Objavljeno
11. december 2015 17.40
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Medtem ko se vladi Mira Cerarja ne mudi z zdravstveno reformo, je svoj predlog ukrepov za prenovo zdravstva danes predstavila NSi. Bistvo predloga je odprava monopola ZZZS za obvezno zavarovanje, več konkurenčnosti pri zavarovalnicah in posledično tudi pri izvajalcih zdravstvenih storitev. ZZZS bi po predlogu NSi sicer ohranil osrednjo vlogo v sistemu kot skrbnik in organizator sistema, a bi se preoblikoval v državno Agencijo za zdravstvo in dolgotrajno oskrbo, ki bi pobirala prispevke za zdravstvo in obvezne premije za dolgotrajno oskrbo (namesto današnjega dopolnilnega zavarovanja). Za ta namen bi oblikoval dva ločena sklada. Tako zbrani javni denar bi ZZZS razporejal med več zavarovalnic, ki bi lahko bile domače in tuje. Državljani bi sami izbrali, katera bo v njihovem imenu plačevala zdravstvene storitve zanje in to bi bil ključ za razporejanje denarja od ZZZS na posamezne zavarovalnice, ki bi nato z javnim denarjem (po želji zavarovancev pa še z dodatnimi zasebnimi premijami) kupovale zdravstvene storitve pri izvajalcih. Prečesali bi tudi košarico pravic. Javne zavode bi preoblikovali v javna podjetja. Vsi navedeni ukrepi in nekateri drugi bi omogočili dolgoročno finančno vzdržnost sistema, je dejal poslanec Jarnej Vrtovec.

»Slovenci ne dovolimo, da bi kdo zaslužil s svojim delom več kot drugi, to je velika težava,« je dejala predsednica NSi Ljudmila Novak, enako kot strah pred zasebno lastnino. Tako kot v življenju je tudi v zdravstvu potreben standard in nadstandard, meni. »Zakaj si ne bi tisti, ki imajod denar, privoščili več in hitreje?« se je vprašala. Reformo namerava takoj po novem letu predstaviti premieru Miru Cerarju, ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc in vsem akterjem v zdravstvu. »Spremembe v zdravstvu so nujne. Ne bomo šli najprej v rušenje ministrice, ponujamo ji alternativo,« je dejala, na vprašanje novinarjev o odstavitvi ministrice pa odgovorila: »Ne vem, zakaj še ni premier zamenjal ministrice.«

Odziv Združene levice

"Če bi bil predlog sprejet, bi se zmanjšali socialna pravičnost in ekonomska učinkovitost sistema," so se na predlog NSi odzvali v Združeni levici. Nadaljujejo, da to že skoraj 20 let potrjuje dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki je zgolj posebna vrsta komercializacije obveznega zavarovanja. Ministrstvo za zdravje navaja, da 20 % premij ostane v zavarovalnicah, namesto da bi se porabili za zdravstvene storitve. To je posledica tega, da morajo komercialne zavarovalnice oblikovati zavarovalniške rezerve, vlagati znatna sredstva v trženje zavarovanj in ustvarjati primeren donos (profit).

Povečanje vloge komercialnih zavarovalnic in razširitev zgrešenega modela še na zavarovanje za dolgotrajno oskrbo, ne bi koristilo prebivalcem Slovenije, menijo.