NSi z Matejem Toninom ne bi več nadaljevala po desni

Predstavljamo deset točk, okoli katerih si bo NSi prizadevala pridobiti čim širšo politično podporo in se povezovati.

Objavljeno
16. februar 2018 19.43
lvi*Matej Tonin
Suzana Kos
Suzana Kos

Ljubljana - Politični razvoj levice in desnice kaže, da je ta delitev precej izčrpana in je bolje govoriti o politiki, ki pozna rešitve in jih je pripravljena tudi izvesti v praksi. Ljudje so siti delitev na leve in desne, zahtevajo konkretne rešitve, je prepričan Matej Tonin. NSi gre na volitve s svojo listo, še napoveduje vodja stranke.

Povečevanje zaposlenih v javni upravi bi preprečili, racionalizirali bi bolnišnično mrežo, zastaranj v razvpitih sodnih primerih ne bi dopustili, prednostno bi obravnavali politike in gospodarstvenike v državnih podjetjih.

To je le nekaj točk iz obsežnega osnutka predvolilnega programa, o katerem bodo danes razpravljali na programski konferenci stranke.

(Za povečavo kliknite na infografiko.)

Vrsto srečanj z vodji političnih strank, ki jih je povabil na kavo v minulih dneh, bo Matej Tonin danes s stranko sklenil na programski konferenci, na kateri bo predstavil tudi osnutek predvolilnega programa. V njem med drugim piše, da politični razvoj levice in desnice kaže, da je ta delitev precej izčrpana in je bolje govoriti o politiki, ki pozna rešitve in jih je pripravljena tudi izvesti v praksi. NSi bo v svojem političnem delovanju kritična do delitev političnega prostora po starih merilih levo-desno, konservativno-liberalno ter načelno-pragmatično. Levičarska ideologija se je izkazala za popolnoma zlagano in neučinkovito, Slovenija se še ni znebila ostankov starega partijskega sistema socialističnega samoupravljanja.

Za NSi ne stojijo močni posamezniki iz preteklosti niti veliki kapital, ampak gre za krščansko demokratsko stranko, ki verjame, da je pošteno delo temelj človekove samouresničitve in družbenega ugleda, in za katero so resnica, pravičnost in solidarnost najpomembnejše življenjske vrednote. Stranka želi okrepiti srednji sloj in ustvarjalni del Slovenije, lahko med drugim preberemo v osnutku programa.

Glavni uničevalec Slovenije je po mnenju NSi slabo upravljanje, ne pa kapitalizem, globalizacija ali neoliberalizem. Vlada Mira Cerarja se po njihovem mnenju ni spopadla s ključnimi nevarnostmi, ki grozijo Sloveniji. Tonin poudarja, da v stranki niso nikoli imeli neoliberalističnega pogleda na svet, ampak vedno le krščansko-demokratskega, ki zagovarja socialno tržno gospodarstvo. »Tudi ta program poudarja socialno tržno gospodarstvo. Če ga ne bi, potem najbrž ne bi govorili o varnih zaposlitvah, o višjih plačah in pokojninah, ampak bi bila retorika povsem drugačna. Žal pa vsakega, ki je proti slovenski dogovorni ekonomiji, takoj označijo za neoliberalca. Vsekakor priročna psovka, ki z našim programom nima nobene zveze,« odgovarja na ocene, da bo NSi za želeni preboj na volitvah, na katerih bi rada podvojila rezultat in dobila desetodstotno podporo volivcev, morala preseči razkorak med svojo gospodarsko neoliberalistično usmeritvijo in krščansko-demokratskim obrazom.