O arbitraži DZ, ne pa vlada

Predsednik vlade Janez Janša: Gradivo je slabo pripravljeno – Zunanji minister Karl Erjavec: Ni res.

Objavljeno
24. januar 2013 21.47
HRVASKA MLJET 29.07.2010 MORJE FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Z. P., An. B., notranja politika
Z. P., An. B., notranja politika
Ljubljana – Predsednik vlade Janez Janša je prepričan, da je dokumentacija za arbitražo o rešitvi mejnega spora s Hrvaško pred sodiščem slabo pripravljena, zato predmeta spora tudi v drugo na vladi niso sprejeli. O tem bo odločal DZ, je dejal. Temu ugovarja zunanji minister Karl Erjavec.

»Zadeve niso dobro pripravljene. Če ste v šoli napisali slab spis ali slabo odgovarjali na vprašanja, kaj je rekla učiteljica?« odgovarja predsednik vlade Janez Janša na vprašanje, zakaj vlada že na drugi seji ni potrdila predmeta spora in memoranduma za izvedbo arbitraže pred sodiščem, ki bo določalo mejo med Slovenijo in Hrvaško. Premier je še napovedal, da se bo z dokumenti za arbitražo ukvarjal državni zbor – o tem vprašanju bo že v ponedeljek odločal parlamentarni odbor za zunanjo politiko. Zaradi dejstva, da se rok za oddajo memoranduma in predmeta spora pred sodiščem izteče 11. februarja, Janša ni zaskrbljen. »Roke bomo ujeli, ne bo pa to odločitev vlade, ampak državnega zbora,« je dejal.

S tem Janša očitno dviguje roke nad projektom, ki je bil zastavljen še pod vlado Boruta Pahorja, ki jo je poskušal še kot opozicijski prvak zrušiti na referendumu, ter prelaga odgovornost na državni zbor. To je lahko še toliko bolj problematično, ker je v zakonu o ratifikaciji arbitražnega sporazuma zapisano, da za njegovo izvajanje skrbi vlada. Toda Janša pravi, da politična situacija otežuje možnost soglasne odločitve o tako pomembni zadevi, ki bo imela zgodovinske posledice.

S stališčem premiera, da je gradivo za arbitražo slabo pripravljeno, se ne strinja zunanji minister Karl Erjavec. »To smo pripravili profesionalno. Zastopa nas najboljši odvetnik na svetu, Allain Pellet, ki je dobil vse spore pred arbitražnim sodiščem, in obrambo smo pripravili na podlagi njegovih navodil. Res pa je, da nekateri vidijo obrambo drugače. Vendar se mi zdi, da je tisto, kar predlagajo nekateri – to je manjša skupina – nerealno in bi nam s takšno argumentacijo na arbitražnem sodišču težko uspelo,« se je Erjavec postavil v bran dveletnemu delu mednarodne skupine pravnikov, geografov in zgodovinarjev. Kot je še pojasnil, so v vladi razlike v »taktiki pri argumentiranju, zakaj mi mislimo, da poteka meja med Hrvaško in Slovenijo tam, kjer mi mislimo«. Erjavec je opozoril, da se pred arbitražnim sodiščem ne pogaja, ampak je to pravni postopek, kjer je treba mejo določiti v skladu z mednarodnim pravom in drugimi dokumenti.

Zunanji minister je tudi napovedal, da se bo v sredo v Bruslju, kjer bo srečanje zunanjih ministrov EU, srečal s hrvaško kolegico Vesno Pusić, pogovarjala pa se bosta o vprašanju Ljubljanske banke in ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe k EU.