O Janševem mandatu dokončno v sredo

Poslanci bodo o tem, ali Janezu Janši mandat preneha ali ne, odločali na izredni seji v sredo.

Objavljeno
10. oktober 2014 16.56
Ustanovna seja Državnega zbora - Milan Brglez 01.avgusta 2014
Pi. K., Delo.si, STA, M. V., notranja politika
Pi. K., Delo.si, STA, M. V., notranja politika

Ljubljana − Državni zbor bo o poročilu mandatno-volilne komisije (MVK) v zvezi s poslanskim mandatom predsednika SDS Janeza Janše odločal na izredni seji v sredo. Vodja poslancev SDS Jože Tanko je na kolegiju predsednika DZ Milana Brgleza danes vztrajal, da uvrstitev te točke dnevnega reda glede na sklepe MVK ni v skladu s poslovnikom DZ. Brglez je vztrajal pri nasprotnem in izredno sejo sklical za sredo ob 12. uri.

MVK je o Janševem mandatu včeraj razpravljala okoli devet ur, sejo je spremljalo več postopkovnih zapletov in prekinitev.

Na koncu so sprejeli odločitev, naj poslanci glasujejo o tem, ali Janši kljub zaporni kazni ne preneha mandat in lahko opravlja poslansko funkcijo. Če ta sklep ne bo sprejet, pa predlagajo ugotovitev, da zaradi obsodbe Janši na podlagi zakona mandat preneha.

Odločanju o drugem sklepu so v SDS nasprotovali, saj je ta brezpredmeten. Na to je na današnjem kolegiju opozoril tudi Tanko. Brglezu je predlagal, naj to točko umakne z dnevnega reda seje DZ. 

Brglez je vztrajal, da je točka dnevnega reda tako v skladu s poslovnikom kot v skladu z desetim členom zakona o poslancih.

Če bo državni zbor v sredo na izredni seji s sklepom ugotovil, da je mandat poslancu SDS Janezu Janši, ki je pravnomočno obsojen na dveletno zaporno kazen, prenehal, bi ga na tem položaju zamenjal nekdanji generalni sekretar v Janševi vladi Božo Predalič.