O Janševem mandatu ni še nič dokončnega

Pred sejo MVK: Koalicija še ni usklajena, bo pa do četrka? Se bo del opozicije vzdržal glasovanja?

Objavljeno
07. oktober 2014 23.08
Državni zbor, parlament, ustanovna seja, Janez Janša
 Z. P., M. V., notranja politika
Z. P., M. V., notranja politika
Ljubljana – Ali bodo poslanci mandat predsedniku SDS Janezu Janši odvzeli ali ne oziroma se bodo odločili za kakšno drugo možnost, bo najverjetneje znano po četrtkovi seji državnozborske mandatno-volilne komisije (MVK). Koalicija po današnjem sestanku še ni prišla do skupnega stališča.

Bo pa, je danes zatrdila vodja poslanske skupine SMC Simona Kuster Lipicer. Za zdaj sta tako svoji stališči, pri tem da je jasno, kakšno je mnenje SDS, sporočili le opozicijski stranki ZL in Zaab. Obe sta napovedali, da se zavzemata za odvzem mandata Janezu Janši. Poslanska skupina NSi se bo o tem vprašanju izrekla pred začetkom seje MVK, nekatere naše neuradne informacije pa pravijo, da naj bi se glasovanja vzdržali. Po mnenju Desusa sta možnosti le dve: ali prenehanje ali mirovanje mandata. V SD so napovedali, da se bodo pred odločitvijo še dodatno posvetovali z nekaterimi pravniki.

Matevž Krivic zanika, da bi predlagal zapor s premorom

Je pa Kuster Lipicarjeva kot eno od možnosti – poleg tega, da se glede Janševega že potrjenega mandata nič ne spremeni, da državni zbor zgolj ugotovi njegovo prenehanje mandata ali pa se odloči za mirovanje mandata – omenila predlog, ki ga je menda neuradno dal nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic, in sicer prekinitev zaporne kazni za obdobje poslanskega mandata.

Krivic je danes zanikal, da bi obstajalo kakšno njegovo neuradno mnenje, saj iz njegove kritike, ki jo je naslovil na pet pravnikov, ki so se na zaprosilo MVK opredelili do vprašanja prekinitve poslanskega mandata, jasno izhaja, da ima DZ na razpolago samo dve možnosti: da ugotovi, da je Janši mandat prenehal, ali pa da uporabi zakonsko možnost, in sklene, da lahko Janša opravlja poslansko funkcijo še naprej. Tretje možnosti (mirovanje mandata) po Krivičevem prepričanju tako in tako ni. Povsem jasno tudi je, tako nekdanji ustavni sodnik, da samo sodišče lahko prekine izvajanje zaporne kazni. Parlamentarna zakonodajno-pravna služba vztraja pri stališču, da je lahko odvzem mandata poslancu ustavno sporen.