O Patrii še nič znanega, danes se seja senata nadaljuje

Odločitve vrhovnega sodišča so lahko različne, od tega bodo odvisne tudi nadaljnje odločitve trojice obsojenih.

Objavljeno
30. september 2014 21.02
sipic/vrhovno sodisce
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – Petčlanski senat vrhovnega sodišča v zadevi Patria bo danes nadaljeval delo. Tako so včeraj sporočili z vrhovnega sodišča, drugih informacij niso posredovali. Kljub temu lahko sklepamo, da se senat ni odločil za prekinitev prestajanja kazni za Janeza Janšo in Toneta Krkoviča.

Za morebiten takšen korak se senat praviloma odloči že na začetku seje. Janša in Krkovič sta namreč že na prestajanju dveletne oziroma 22-mesečne zaporne kazni, tretjega obsojenega v zadevi Patria Ivana Črnkoviča pričakujejo na Dobu konec tedna. Če se seja senata ne bo končala niti danes, se bo senat sestal spet v petek, lahko pa se odloči, da bo delo nadaljeval tudi v prihodnjih dneh. Seja senata je zaprta za javnost, sodbo bo peterica sodnikov, Branko Masleša kot predsednik senata ter vrhovni sodniki Vesna Žalik, Maja Tratnik, Marko Šorli in Damijan Florjančič, izdala pisno, časa za to ima praviloma 30 dni.

Odločitve senata po obravnavi zahteve za varstvo zakonitosti, ki so jih vložili pravnomočno obsojeni Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič, so lahko različne. Senat lahko odloči, da zahteva ni utemeljena, in jo zavrne. Lahko ugotovi, da je utemeljena, izda sodbo, s katero ali spremeni pravnomočno odločbo ali v celoti oziroma delno razveljavi odločbo okrajnega in višjega sodišča in zadevo vrne v novo odločitev prvostopenjskemu sodišču. Lahko pa se omeji samo na to, da ugotovi kršitev zakona. Če bo zahteva zavrnjena, se bo z zadevo Patria zagotovo spet ukvarjalo ustavno sodišče.

Delo je včeraj nadaljevala tudi strokovna skupina državnozborske mandatno-volilne komisije, ki se ukvarja s poslanskim mandatom Janeza Janše, ki mu ga je državni zbor sicer že potrdil. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi razpravljala tudi o možnosti začasnega odvzema mandata, vendar je v zvezi s tem kar nekaj dilem, saj takšne možnosti naša zakonodaja ne predvideva.