O višini odškodnine kar evropsko sodišče

Izbrisani: Brez dogovora med vlado in šestimi izbrisanimi o premoženjski škodi. Vse v rokah Strasbourga.

Objavljeno
26. september 2012 21.31
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – Danes je potekel trimesečni odlog, ki si ga je vzel drugostopenjski senat Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) pred odločanjem o višini odškodnine za premoženjsko škodo šestim izbrisanim, ki jim je junija že določil odškodnino.

Tako je država 14. septembra vsakemu od šesterice za nepremoženjsko škodo izplačala po 20.000 evrov, so nam sporočili z državnega pravobranilstva. To je vsota, ki jo je določilo ESČP, ki pa je odločitev glede premoženjske škode 26. junija zadržalo, zato da bi vlada in pritožniki v treh mesecih predložili pisna stališča o zadevi, zlasti pa naj bi evropsko sodišče obvestili o morebitnem dogovoru. Tega dogovora v tem času ni bilo.

Višina zahtevka še ni znana

Odvetnik izbrisanih Andrea Saccucci še noče razkriti stališča in višine odškodninskega zahtevka, ki ju je poslal v Strasbourg, stališče vlade pa je znano od prejšnjega četrtka in državno pravobranilstvo ga je že posredovalo ESČP. Vlada je sodišču sporočila, da bo vse odškodnine, tudi za šest uspešnih tožnikov (Mustafa Kurić, Ana Mezga, Tripun Ristanović, Ali Berisha, Ilfan Sadiku Ademi in Zoran Minić), reševala s sistemskim zakonom, ki ga pripravlja. Zakon bo določil in uredil pogoje za individualno obravnavo zahtevkov posameznih oškodovancev. Vsi zahtevki, tudi zahtevki šesterice, se bodo individualno reševali na podlagi določil zakona, je sporočila vlada.

Vlada narobe razumela

Toda Neža Kogovšek Šalamon z Mirovnega inštituta, ki je sodelovala pri zastopanju izbrisanih, je takoj po odločitvi vlade povedala, da je ESČP odločanje o premoženjski škodi zgolj odložilo, ni pa ga opustilo in ga nikakor ni prepustilo v odločanje slovenski državi. Teh šest postopkov bo sodišče zagotovo samo dokončalo. Ker dogovora med vlado oziroma državo in izbrisanimi ni, bo sodišče višino odškodnine določilo samo.