Ob Peterletu še Pahor?

Predsednik največje opozicijske stranke SD je danes ob predsedstvu stranke novinarjem napovedal, da je na jesenskih volitvah pripravljen kandidirati za predsednika republike.

Objavljeno
03. april 2007 21.03
Borut Pahor
Ljubljana - Predsednik največje opozicijske stranke SD je danes ob predsedstvu stranke novinarjem napovedal, da je na jesenskih volitvah pripravljen kandidirati za predsednika republike. "Osebno sem pripravljen kandidirat za predsednika države, če bi užival zaupanje" najožjih sodelavcev in volivcev, je dejal Pahor in dodal, da se je tej "osebni želji" pripravljen odreči, če takšne podpore ne bo. SD je sicer danes začela s postopkom evidentiranja predsedniških kandidatov.

"Gre za zelo pomembno odločitev, v katero bi bil rad osebno prepričan, da je pravilna," je povedal prvak Socialnih demokratov. Ob tem je izrazil upanje, da bi bili v to odločitev prepričani tudi tisti, ki jo bodo sprejeli, to so člani in članice predsedstva.

Pahor tudi ocenjuje, da ni potrebe, da se z odločitvijo hiti. V stranki morajo po njegovih besedah najprej skupaj odgovoriti na vprašanje, kaj je najboljše za stranko in tudi državo. "Ne smemo razočarati ljudi, zato bi rad zelo jasno vedel, kakšna so njihova pričakovanja, tudi do mene osebno," je dodal Pahor.

Pahor si tako želi kandidirati na predsedniških volitvah, vendar če bi se zaradi potreb stranke izkazalo, da bi se raje usmeril na parlamentarne volitve, pa je pripravljen svojo osebno željo žrtvovati.

Kandidacijski postopek od 31. maja do 30. junija

Kot že omenjeno, je SD danes začela s postopkom evidentiranja predsedniških kandidatov. Predsedstvo je na podlagi statuta in pravilnika o postopkih za določanje kandidatov za volitve sklenilo, da se z današnjim dnem začne evidentiranje kandidatk in kandidatov SD za predsedniške volitve, ki bo trajal do 31. maja. V tem času predlagani niso dolžni podati soglasja k evidentiranju, je pojasnil Pahor.

Od 31. maja do 30. junija bo potekal kandidacijski postopek, v sklopu katerega morajo evidentirani kandidati, o katerih bo odločalo predsedstvo stranke, dati soglasje h kandidaturi. "Na seji za tem bo predsedstvo s tajnim glasovanjem določilo kandidata ali kandidatko ali pa se bo odločilo o podpori kateremu od drugih kandidatov, če svojega kandidata ne bo imelo," je še dejal Pahor.