Ob rojstvu otroka 12,5 meseca doma

Družinska politika: V četrtek na vladi predlog zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih.

Objavljeno
02. oktober 2013 21.11
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika

Ljubljana – Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih je pred časom dvignil ogromno prahu – ker naj bi očete »obvezno« pošiljal za mesec dni na porodniški dopust. A v gradivu, ki ga bo vlada jutri potrdila, tega določila ni več. Predlog zakona predvideva 15 dni očetovskega dopusta, tako kot doslej.

Prvotni namen ministrstva je sicer bil, da bi s tem spodbudili bolj enakovredno porazdelitev obveznosti do otroka in spodbujali očete h koriščenju te pravice. Lani jih je namreč le pet odstotkov izrabilo možnost starševskega dopusta.

V Sloveniji imamo namreč ureditev, po kateri je mati upravičena do 105 dni porodniškega dopusta, preostanek do enoletne odsotnosti z delovnega mesta pa je urejen kot dopust za nego in varstvo otroka. Z zdaj že pokopanimi spremembami bi moral moški obvezno izkoristiti enomesečni dopust za nego otroka, ženskam pa bi se porodniški dopust za toliko skrajšal.

Po novem v predlogu zakona ostaja porodniški dopust, po novem materinski dopust, dolg 105 dni. Vsak od staršev ima potem pravico do dopusta za nego in varstvo, ki se po novem imenuje starševski dopust – po 130 dni. To skupaj nanese leto dni. Od tega lahko oče na mater prenese vseh 130 dni starševskega dopusta, ob tem pa tako kot doslej lahko ostane 15 dni z mamo doma ob rojstvu dojenčka (očetovski dopust) ter koristi še dodatnih 15 dni (plačanega) očetovskega dopusta po poteku starševskega dopusta, po enem letu – to pomeni, da podaljšuje celotno trajanje dopustov ob rojstvu otroka z 12 na 12,5 meseca. Mati lahko na očeta prenese 100 dni starševskega dopusta, 30 dni pa je neprenosljivih.

Sicer pa predlog zakona v določenih delih bolje ureja pravice za socialne starše, ki otroka dejansko negujejo in varujejo, prinaša podaljšanje pravice do dela s krajšim delovnim časom pri dveh otrocih, namesto do šestega leta starosti otroka do končanega prvega razreda najmlajšega otroka.

Eden izmed ciljev je tudi zmanjšanje administrativnih bremen za delodajalce, ki bodo po novem oproščeni nekaterih zahtev (izpolnjevanje osnov za odmero nadomestila pri dopustih, sporočanje glede prenesenega dopusta). Poenostaviti pa nameravajo tudi delo centrov za socialno delo, in sicer tako, da bo to enostavnejše in cenejše (navadna pošiljka, uskladitev rokov, črtanje možnosti za uveljavljanje otroškega dodatka za nazaj).