Obeta se izredna seja parlamenta o odpravi birokratskih ovir

Poslanska skupina SDS bo na izredni seji državnega zbora predstavila 70 do 80 ukrepov, kako debirokratizirati državo.

Objavljeno
24. april 2017 18.49
jer*Seja sveta SDS
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Poslanska skupina SDS je zbrala dovolj podpore med poslanci za sklic nove izredne seje državnega zbora, na kateri bodo predstavili program debirokratizacije Slovenije. V tej stranki so prepričani, da je država preveč normirana, minister za javno upravo Boris Koprivnikar odgovarja, da nič bolj kot Avstrija.

V poslanski skupni SDS so zgroženi nad podatkom, da je bilo aprila letos v državi sprejet že 20 tisoči zakonski akt (834 zakonov in 19.167 podzakonskih aktov). Da bi preprečili nadaljnjo birokratizacijo države, so v SDS oblikovali paket ukrepov, ki pa ni plod njihove pameti, ampak zbir predlogov, ki so nastali na pobudo pogovorov z državljani in s stanovskimi organizacijami kot so gospodarska, obrtna in kmetijska zbornica.

V SDS navajajo podatek, da je  obrtna zbornica naslovila leta 2014 na vlado 100 predlogov za enostavnejše delovanje podjetnikov in ljudi, a da je bilo od tega uslišanih le 6 predlogov.

SDS bo zato na izredni seji državnega zbora predstavila 70 do 80 ukrepov, ki naj bi, kot je dejal poslanec SDS Franc Beznik, predstavljali prvi korak k »velikemu preboju Slovenije med razvite države.« Ali konkretneje - SDS bo predlagala, da se ukinejo davčne blagajne, ker te po njihovem niso prinesle pričakovanih učinkov. Zagovarjajo pavšalno obdavčitev, s katerimi bi razbremenili mikro in mala podjetja.

S spremembami na področju prostorske zakonodaje bi po njihovem lahko dali velik zagon privatnim in poslovnim iniciativam, več sprememb pa bi predlagali na področju trošarinske politike, da bi postala Slovenija tudi na tem področju bolj konkurenčna sosednjim državam.

In na koncu, v SDS izpostavljajo, da bi bilo treba oblikovati bolj prožno delovno pravno zakonodajo, ki bi omogočala hitrejše zaposlovanje (o hitrjšem odpuščanju niso govorili).

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pravi, da ko Slovenijo primerjajo s sosedami, denimo Avstrijo, je z njo primerljiva po kriteriju birokratizacije. Koprivnkar je osebno nezadovolojen s stanjem na tem področju, ker se predpisi premalo vsebinsko usklajujejo. »Dejstvo pa je, da si uradniki in stranke želijo imeti vse natančno predpisano, kar pospešuje vedno nove predpise. To bo treba spremeniti, predvsem v naših glavah,« odgovarja minister Koprivnikar.