Obravnava zakona o pripravništvu preložena

V SDS so prepričani, da umik zakona iz dnevnega reda potrjuje, da vlada samo analizira in nič ne dela.

Objavljeno
12. marec 2015 17.02
acr parlament
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Parlamentarni odbor za delo je z 12 glasovi za in štirimi proti z dnevnega reda umaknil predlog zakona o ukrepih na področju pripravništva, vlado pa pozval, naj v treh mesecih opravi analizo problematike. V SDS in NSi  pa so prepričani, da se s sprejemom zakona mudi, zaradi česar so že zbrali podpise za sklic izredne seje. 

Poslanec SDS Andrej Čuš je dejal, da je zakon potrebno sprejeti čim prej, da se razreši problematika volonterskih oziroma neplačanih pripravništev. Delodajalci namreč trenutno ne morejo načrtovati sklepanja pogodb s pripravniki, saj ne vedo, ali bo zakon sprejet in v kakšni obliki bo sprejet, je opozoril.

Samo seznanjamo se, analiziramo in nič ne delamo

S predlogom zakona, ki ga je pripravila SDS, se je po njegovih besedah na prvi obravnavi v državnem zboru januarja strinjala tudi koalicija, zato ne razume, zakaj so se njeni poslanci zdaj ob podpori nekaterih poslancev iz opozicije odločili, da zakon začasno umaknejo z obravnave na odboru. »Že od 1. avgusta lani, kolikor traja mandata tega sklica DZ, se samo seznanjamo, analiziramo in proučujemo, mislim pa, da nas ljudje ne plačujejo za to, ampak za to, da delamo,« je dodal.

Prepričanje, da začasen umik zakona iz obravnave zgolj potrjuje, da vlada nič ne dela, je izrazil tudi poslanec SDS Žan Mahnič. Prepričan je, da zakon čez tri mesece, kolikor je vlada dobila časa za analize, ne bo nič boljši, kot je zdaj. »Če se v mesecu in pol, kolikor je minilo od sprejema zakona v prvem branju, niso bili sposobni pripraviti na drugo in tretje branje zakona, potem tega ne bodo naredili niti v naslednjih treh mesecih,« je dodal.

K preložitvi obravnave zakona so včeraj pozvali Mladinski svet Slovenije, Sindikat Mladi plus in Študentska organizacije Slovenije. Mahnič takšen poziv ocenjuje kot neodgovoren. »Če v omenjenih organizacijah menijo, da imajo samo oni predlog, ki ukinja volonterska pripravništva in uvaja plačana pripravništva na način, kot oni to želijo, naj spišejo zakon, zberejo 5000 podpisov volivk in volivcev in zakon vložijo v parlamentarni postopek. Samo tako jim bom verjel, da resno mislijo s tem, kar govorijo, ne pa da samo kritizirajo vsako stvar, ki pride iz vrst SDS,« je dejal.

So pripravništva res potrebna, kje in v kakšnem obsegu?

Odbor je sicer vlado danes pozval, da v treh mesecih pripravi celovito analizo na področju pripravništev diplomantov terciarnega izobraževanja v državni upravi oz. v javnem sektorju. Glede na sklep, ki ga je na odboru obrazložil predsednik odbora Uroš Prikl (Desus), naj vlada analizo pripravi zlasti z vidika možnosti za zaposlovanje in z vidika potreb po opravljanju pripravništev in posebnih strokovnih izpitov. Izrazil je upanje, da bo še letos pripravljen tak zakon, ki bo »vreden svojega imena.«

 

Državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar je dejal, da je treba pogledati, ali so pripravništva res potrebna, kje so potrebna in za kakšno obdobje. Za področja, kjer so pripravništva še vedno potrebna, pa je treba pripraviti operativni načrt, je dejal. »Volonterskih pripravništev ne podpiramo in jih v bodoče tudi ne bo,« je zagotovil.

V razpravi so se oglasili tudi predstavniki mladih. Predsednica sindikata Mladi plus Zala Turšič je pojasnila, zakaj so se tudi v njihovem sindikatu zavzeli za preložitev obravnave zakonskega predloga. Nu»jna je konkretna analiza. Res je, da bi že morala biti narejena, toda dejstvo je, da je ni, je dejala. Kot je pojasnila, v sindikatu želijo trdno zagotovilo za plačilo pripravnikom, česar zdaj v besedilu ni.«