Očetovski dopust ne bo obvezen

Pristojno ministrstvo je umaknilo predlog. Razlog: Večina javnosti je med javno razpravo predlogu nasprotovala.

Objavljeno
13. september 2013 18.30
regent/zlata lisica
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Ministrstvo je umaknilo predlog o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, po katerem bi moral oče obvezno za mesec dni na starševski dopust med tretjim in enajstim mesecem starosti otroka, sicer bi dopust ostal neizkoriščen.

Kot so za Radio Slovenija pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, so se za ta korak odločili zato, ker je večina javnosti med javno razpravo o omenjenem predlogu nasprotovala obveznemu očetovskemu dopustu in podprla ohranitev izbire izrabe starševskega dopusta med staršema. 

Ministrstvo je v skladu z evropsko direktivo že pripravilo nov predlog , ki ne vsebuje obveznega očetovskega dopusta. Predstavili ga bodo v prihodnjih dneh.

Predlog ni imel podpore niti v koaliciji. Resorna ministrica Anja Kopač Mrak, ki je spremembe zagovarjala, prihaja iz vrst SD. V PS uradnega stališča niso zavzeli, je pa njihova poslanka Barbara Žgajner Tavš javno izrazila pomisleke. »Gre za izjemno pomembno področje in zato morajo biti novosti usklajene, zlasti s civilno družbo,« je dejala. V DL  zagovarjajo stališče, da država ne bi posegala v partnerska razmerja.

Predlog je sicer podpirala predsednica vlade Alenka Bratušek. Kot je dejala pred časom, hoče vlada s spremembo zakonodaje družinsko politiko oblikovati na bolj moderen način, saj da »tradicionalen pogled na družino v teh časih ne zdrži več« in da »politike, ki hočejo stimulirati, da oče služi denar, mati pa ostaja doma in skrbi za gospodinjstvo in otroke, niso uspešne v povezavi z rodnostnimi nameni parov«.

V Sloveniji imamo namreč ureditev, po kateri je mati upravičena do 105 dni porodniškega dopusta, preostanek do enoletne odsotnosti z delovnega mesta pa je urejen kot dopust za nego in varstvo otroka. Z novelo bo moral moški obvezno izkoristiti enomesečni dopust za nego otroka, ženskam pa bi se za ta del porodniški dopust skrajšal.

Vlada sicer obljublja celovitejšo strategijo s področja družinske politike, ki bo temeljila na upoštevanju celotne populacije in bila usmerjena k vsem družinam.