Odbor DZ ponovno potrdil novelo kazenskega zakonika

O noveli bodo poslanci odločali na današnji izredni seji državnega zbora.

Objavljeno
02. november 2011 11.56
Posodobljeno
02. november 2011 11.56
DZ zbor je sprejel nov kazenski zakonik.
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Ljubljana - Parlamentarni odbor za notranjo politiko je s potrebno absolutno večino sklenil, da je novela kazenskega zakonika primerna na nadaljnjo obravnavo. O noveli bodo poslanci tako ponovno odločali na današnji izredni seji državnega zbora, piše Slovenska tiskovna agencija.

Državni zbor je omenjeno novelo potrdil že pred tedni, a je državni svet nanjo izglasoval veto, zato je odbor za sprejem sklepa, da je novela primerna za nadaljnjo obravnavo, potreboval devet glasov. Za sklep je glasovalo prav toliko članov odbora, pet jih je bilo proti.

Državni svetnik Bogomir Vnučec je v pojasnilu, zakaj je državni svet izglasoval veto na novelo kazenskega zakonika, pojasnil, da gre za obširne spremembe. Zato po njegovem mnenju obstajajo pomisleki, ali so take spremembe potrebne in pred volitvami sploh smiselne. Opozoril je, da novela deli pravno stroko, kar pomeni, da zakon ni dober.

O deljeni pravni stroki ni mogoče govoriti

Minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar mu je odgovoril, da se je zakonodajni postopek začel maja, torej z zakonikom v državni zbor niso prišli, ko je bilo že znano, da bodo predčasne volitve. Po Zalarjevih besedah tudi ni mogoče govoriti o delitvi pravne stroke, saj se je ta pri pripravi sprememb zelo angažirala in to na več nivojih.

Spomnil je, da so med pripravo sprememb dobili veliko predlogov, predvsem sodniki in tožilci pa so opozarjali na težave, s katerimi se spopadajo pri svojem delu, ko glede na opis kaznivega dejanja ni mogoče doseči obsodilne sodbe. »Znana je sodba, ko je sodnica tožilcu rekla, naj se pritoži zakonodajalcu,« je dodal Zalar.

Ob tem je minister poudaril, da novela ni odraz neke kritike doslej narejenega in opozoril, da bi v primeru zavrnitve novele ostala dva zakona iz paketa sprememb kazenske zakonodaje v obširni meri invalidna, tudi če bi ju DZ sprejel.

V SDS po napovedih poslanca Vinka Gorenaka noveli še vedno nasprotujejo. Dodal je, da so nad njo ogorčeni tudi pravniki državnega zbora in državnega sveta.

Franco Juri (Zares) pa meni, da je bil poseg državnega sveta torej izglasovanje veta prehud korak k dokazovanju neodgovornosti ustavno določenega predstavniškega telesa. Po njegovem mnenju namreč državni svet »nastopa kot trdnjava lobijev, ki preprečujejo delovanje pravne države«. Anton Anderlič (LDS) je dodal, da kritike SDS sodijo v predvolilni kontekst ter gredo v smeri »floskul, da je vse, kar je prinesla ta vlada, slabo«.