Odmevi iz strank: Marko Voljč mandatar ali ne?

V Pozitivni Sloveniji bi Voljča podprli, v NSi in SDS pa ne. V SD in Listi Virant ne komentirajo, v SLS se ne opredeljujejo.

Objavljeno
18. januar 2012 18.27
R. T., Delo.si, An. B., notranja politika
R. T., Delo.si, An. B., notranja politika
Ljubljana - Morebitnega predloga predsednika države Danila Türka, ki za mandatarja neformalno predlaga Marka Voljča, Nova Slovenija ne podpira, so sporočili iz NSi. Prva priložnost za sestavo vlade je po njihovem mnenju pripadla Zoranu Jankoviću, ki vlade ni uspel sestaviti. Ob upoštevanju volilnih rezultatov bi bilo logično, da bi priložnost za sestavo vlade dobil kandidat SDS, menijo v stranki.

V NSi opozarjajo, da Voljč prihaja ravno v času, ko se o vstopu v morebitno desnosredinsko koalicijo odločajo v Desusu, zato potezo predsednika republike razumejo kot manever za preusmerjanje pozornosti od realnih možnosti za hitro oblikovanje desnosredinske vlade. Pri tem poudarjajo, da programa Marka Voljča ne poznajo, medtem ko so NSi, SDS, SLS in DLGV že parafirale koalicijsko pogodbo.

Janković: Predsednik je naredil izjemno pametno potezo

Po mnenju predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića je predsednik države Danilo Türk z danes predstavljeno možnostjo, da bi za mandatarskega kandidata imenoval finančnika Marka Voljča, naredil »izjemno pametno potezo«. Kot je dejal v izjavi novinarjem, bi ga njegova stranka podprla za mandatarja, a v tem primeru Janković ne bi bil v vladi.

V tem trenutku imajo male stranke možnost, da pokažejo, da so resno mislile, ko so govorile o neki ustavni večini, meni Janković. »Mi bi to ime podprli, a v tem primeru jaz več ne bi kandidiral oz. ne bi prevzel mandata,« je pojasnil in dodal, da v tem primeru tudi ne bi šel v vlado na noben položaj.

Po besedah Jankovića mu je Türk na petkovih posvetovanjih sicer povedal, da je on še vedno njegov kandidat, a se je sam odločil, da v primeru, če ne bo »javno izkazane podpore nekaterih drugih poslancev oz. strank«, še enkrat ne bo kandidiral za mandatarja.

Dodal je, da so mu tudi ta teden nekateri poslanci izkazovali podporo in dejali, da mu bodo dali glas »za zaveso«, a je že na prvem glasovanju za mandatarja v DZ videl, da »očitno nekateri ne morejo priti niti do zavese«.

SDS: Neresen predlog

V Stranki SDS se zdi možen predlog za Voljča v razmerah, v katerih je država, popolnoma neresen.

Stranka SD možnosti za kandidaturo Voljča ne komentira, prav tako ne Lista Virant.

V stranki SLS so zapisali, da predsednik SLS Radovan Žerjav poudarja, da je SLS v postopku sprejemanja koalicijske pogodbe z desnosredinsko koalicijo in tako sedaj ne razmišlja o drugih možnostih. »Če sestava takšne vlade ne bi bila mogoča, se bo SLS o svojih nadaljnjih korakih opredeljevala kasneje.«