Odpuščanje lahko ogrozi reforme

Poziv vladi, naj se umakne, sicer ji bodo sindikatne centrale pokazale, kaj zmorejo.

Objavljeno
25. september 2012 21.38
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika
Ljubljana – Kar pet sindikalnih central je vladi danes poslalo jasno sporočilo, naj umakne svoje napovedi o drastičnem odpuščanju v javnem sektorju. »Za zdaj želimo, da spremeni svojo smer, če bo vztrajala, ji bomo zagotovo pokazali, da se zmoremo odzvati tudi drugače,« je jasen predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Največje sindikalne zveze iz zasebnega in javnega sektorja so predsedniku vlade Janezu Janši poslale pismo, v katerem ostro nasprotujejo odpuščanju, popoldne pa sta se na kriznem sestanku sestali tudi obe pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja. Sindikati so prepričani, da odpuščanje ni protikrizni ukrep.

»To bi bila velika napaka, ki bi še bolj poglobila gospodarsko krizo,« ocenjuje Dušan Semolič, pri tem pa kaže na »izvirni greh« vlade: njene načrte, da prihodnje leto spravi proračunski primanjkljaj pod tri odstotke BDP, naj bi plačal javni sektor in socialna država, tudi upokojenci in prejemniki socialnih pomoči. Skoraj nič pa vlada ne stori pri proračunskih prihodkih, zato sindikati zahtevajo nove davke. »Vztrajamo, da je treba poiskati nove davčne vire in uvesti davek na finančne transakcije, ne pa odpuščati,« pravi Semolič.

Nesmiselni recept za likvidnost?

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja je vlado spet opozoril, da je odpuščanje kot protikrizni ukrep ekonomsko nesmiselno, saj bi bili stvarni finančni učinki opazni šele leta 2014, proračun pa ima likvidnostne težave zdaj. Nasprotno: z odpravninami in nadomestili za brezposelne javne uslužbence bi proračunske izdatke samo povečali. »Če pa je to trik vlade 'najprej vam zagrozimo z odpuščanjem, nato pa nas boste prosili, naj si raje znižamo plače', je to račun brez krčmarja. Zniževanja plač je bilo v tej državi za zdaj dovolj,« pravi Štrukelj.

Sindikati vladi pošiljajo tudi jasno sporočilo, da odpuščanje lahko ogrozi strukturne reforme, o katerih so sicer dosegli elementarno soglasje. »Zelo težko je pričakovati, da bi se javni uslužbenci odrekli zniževanju odpravnin v trenutku, ko vas mečejo na cesto,« napoveduje Štrukelj. Kljub kritikam sindikatov vlada proračunskim porabnikom že pošilja jasna navodila, da morajo znižati plačno maso, pri tem pa imajo na izbiro tudi odpuščanje.