Odstop – med premišljeno potezo in manevrom iz obupa

Vlada v odstopu lahko opravlja le tekoče posle, ki so potrebni za kontinuirano delovanje države.

Objavljeno
15. marec 2018 21.43
Zoran Potič, Katarina Bulatović, Majda Vukelić
Zoran Potič, Katarina Bulatović, Majda Vukelić

Ljubljana – Dan po odstopu predsednika vlade Mira Cerarja je čas za analize o tem, kako bo ta poteza v obdobju do predčasnih volitev premešala politični prostor. Postavlja se tudi vprašanje, katere tekoče posle lahko vlada sploh še opravlja.

Čustvena in dramatična poteza Cerarja ne bo bistveno spremenila politične situacije, ker sta se slovenska politika in celotna javnost že pripravljali na predvolilno obdobje, meni socialni filozof in poznavalec slovenske politike Igor Pribac. Bo pa odstop Cerarja po prepričanju publicista in urednika spletnega Časnika Aleša Mavra vnesel več dinamike v predvolilno obdobje. »Najpomembnejša posledica je, da se bodo sindikati zdaj obrisali pod nosom,« poudarja Pribac in dodaja: »Zaposleni v javnem sektorju so velik del Cerarjevih volivcev, ki so bili opeharjeni za priboljšek. To bi stranki SMC lahko škodovalo. Če pa bo Cerarju svoj odstop uspelo prodati kot pravičniško držo predsednika, ki stavi na etične odločitve, se lahko vrne del volivcev. Marjanu Šarcu lahko predčasne volitve koristijo, saj bi jih volivci lahko interpretirali, kot da so stari politični obrazi nesposobni, in bodo zato še bolj trdno stavili na nove.« Po njegovem prepričanju bi odstop lahko škodoval manjšim strankam, za katere je čas za pripravo na volitve še posebej dragocen, ugotavlja Pribac.

Kakšne so možnosti SMC

»Odstop premiera je presenetljiv morda zgolj zaradi zelo šibke kulture odstopanja s položajev v Sloveniji,« meni Maver in dodaja, da je že pred odstopom Cerarja malokdo verjel, da lahko SMC na volitvah doseže posebej odmeven rezultat. Zdaj so te možnosti po njegovem še bistveno manjše, koalicijski partnerji pa bodo tekmovali, kako se od SMC čim bolj in pospešeno oddaljiti. »Enako kot ob vladnih krizah 2011 in 2014 sedanji glavni igralci, vsaj v ospredju, ne bodo poglavitni udeleženci volilne tekme, kar se s Cerarjevim odstopom ni spremenilo,« meni Maver.

Da bo SMC po Cerarjevem odstopu ponovno zasedla položaj na zemljevidu političnih strank, pa pričakuje Alem Maksuti z Inštituta za politični menedžment. »Pridobili so si podobo žrtve, ki ji koalicija onemogoča delo. Premier je premišljeno presodil, da se je znašel v slepi ulici. Dogovora s sindikati ni bilo na vidiku, v zdravstvu vlada histerija, pojavili so se nesporazumi okoli makete. V ključnem trenutku pred volitvami so presodili, da se jim ne splača vztrajati do konca, saj bi s tem izgubili še tistih nekaj volivcev, ki se bodo zanje odločili na volitvah,« pravi Maksuti. Pri tem dodaja, da je Cerar s pravo potezo stranki kupil nekaj glasov, morda celo kak odstotek ali dva. Ker bo odslej vodil vlado z omejenimi pooblastili, se bo izognil tudi nekaterim perečim vprašanjem, kot je, denimo, priznanje Palestine.

Cerarjevo pismo

Vzroke za odstop je Miro Cerar včeraj v pismu pojasnil tudi članom SMC. V njem je zapisal, da je šlo pri odstopu za »premišljeno, preudarjeno in predebatirano potezo, ki nam omogoča, da krenemo v argumentirano in odločno bitko – za nov mandat«.

Po Cerarjevi potezi je prišel čas obračuna med nekdanjimi koalicijskimi partnerji. Da koalicije že nekaj mesecev ni, je včeraj priznal vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša, zato je bilo le še vprašanje, kako mandat pripeljati do konca. V stranki prevzemajo določeno mero odgovornosti, vendar le toliko, kolikor so imeli moči.

Predsednik SD Dejan Židan na očitke Cerarja, da je bilo v zadnjem času preveč polen pod noge iz vrst Desusa in SD, ni želel odgovarjati, ker da so ti nesmiselni. Zato bodo nekdanjim partnericam predlagali, da se vzdržijo kadrovskih potez, da izpeljejo resno debato o evropskem proračunu in da kolikor je mogoče posvetijo vso pozornost stanju v zdravstvu in odpravljanju čakalnih vrst.

Opozicija kritična

Prvak SDS Janez Janša Cerarjevim vzrokom za odstop ne verjame, bolj je verjetno, je dejal, da je ta posledica razkritij preiskovalnih komisij o žilnih opornicah, bančni luknji in Tešu 6. Zato je Janša tri mesece pred rednimi volitvami Cerarjev odstop označil za nesmiselnega, upa pa, da sama poteza ne bo prispevala k ustvarjanju izrednih razmer. V SDS se zaradi tega zavzemajo, da bi imeli volitve 10. junija in nič prej.

Po besedah podpredsednika NSi Valentina Hajdinjaka si lahko Slovenija po odstopu premiera Mira Cerarja oddahne, odstop pa ga zaradi »pomanjkanja ciljev in prioritet vlade« ne preseneča.

Vodja poslanske skupine Levice Luka Mesec vzrok za odstop premiera vidi v tem, da se je vlada s projekti drugega tira, zdravstvene reforme in neuspelimi pogajanji z javnim sektorjem znašla v slepi ulici. »Odgovornost za to nosijo vsi trije koalicijski partnerji. Za to vlado ne bo nihče točil solz,« je še povedal.

Tako koalicijske kot opozicijske stranke predčasne volitve večinoma podpirajo in se zavzemajo za čimprejšnjo sestavo nove vlade. Podobno menijo tudi nekatere druge stranke, kot so Zidanškova SLS, Sloga Janka Vebra in Zeleni Slovenije Andreja Čuša, ki se bodo podale na volitve. Zidanšek in Čuš še poudarjata, da je poteza Mira Cerarja zaradi neuspehov vlade prepozna.

Katere tekoče posle lahko opravlja vlada

Z odstopom premiera se je odprlo tudi vprašanje, kakšne so njene pristojnosti v obdobju do volitev. Doslej je imela vsaka vlada v odhajanju težave z razumevanjem, kaj vse spada pod tekoče posle. Največ jih je bilo povezanih z imenovanji in razrešitvami, ki so jih vlade opravile tik pred končanjem mandata, nemalokrat na zadnji vladni seji. Vendar bi morala biti katera koli ministrska ekipa pri opravljanju tekočih poslov previdna, saj se je v nekaterih primerih že izoblikovala sodna praksa in so sodišča že razveljavljala posamezne odločitve.

Protesti za javno zdravstvo, proti Milojki Kolar Celarc

Če so odhajajoče vlade v stalnih dvomih, kaj so tekoči posli, pa so v zadnjih tednih protesti proti vladnim politikam postali tekoči posli nezadovoljnih državljanov. Kljub odstopu Cerarja se ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc danes ne bo mogla povsem v miru sprehoditi po Ljubljani. Na Trgu republike jo bo namreč pričakal javni shod Gibanja Skupaj naprej – za ohranitev javnega zdravstva. Na njem se bo odrazilo razočaranje nezadovoljnih z ukrepi ministrice za zdravje.