Jure Leben po pogovoru s Cerarjem ponudil odstop

Vzrok za odstop je napačno navajanje izobrazbe − magisterija. Cerar zanikal informacije o težavah v stranki.

Objavljeno
30. september 2014 15.20
K. V., P. J. Pi. K.,  Delo.si
K. V., P. J. Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Jure Leben je po današnjem pogovoru s predsednikom vlade Mirom Cerarjem ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen ponudil svoj nepreklicen odstop z mesta državnega sekretarja.

Kot so sporočili iz vlade Leban ob tem poudarja, da napačna uporaba pridobljenega visokošolskega naziva Master of Science Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske kot magisterija ni bila namerna, vendar se zaveda svoje politične odgovornosti in želi s svojim odstopom omogočiti nemoteno delo ministrstva in vlade.

Jure Leben se je odpovedal nadomestilu v višini treh mesečnih plač, ki mu sicer pripada po zakonu, so še sporočili iz kabineta predsednika vlade Mira Cerarja.

Predsednik vlade in stranke SMC Miro Cerar je na tiskovni konferenci potrdil, da se je Jure Leben po razgovoru z njim odločil za nepreklicen odstop z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za okolje. Tako se je odločil zaradi ocene, da bi nadaljevanje njegovega dela pomenilo motnjo v delovanju ministrstva in tudi vlade. Izvršni odbor stranke bo o njegovem nadaljnjem delu v stranki še razpravljal.

Cerar je zanikal tudi vse informacije, ki se zadnje dni pojavljajo predvsem v spletnih medijih in namigujejo na vse večja razhajanja in razkol v stranki.  Dejal je, da v stranki ne obstajajo nobene struje, ki bi lahko prevladovale. Vse govorice je označil za popolne neresnice in dodal, da jih je toliko, da težko vse sproti zanika.

Glede včerajšnjega odstopa Bojana Dobovška iz stranke, je Cerar dejal, da je razlog predvsem v tem, da je Dobovšek svoje delovanje po volitvah videl predvsem v izvršni veji oblasti, on kot sestavljalec vlade pa ga vidi bolj primernega za zakonodajno vejo oblasti. 

»Prepričan sem, da njegove besede ne pomenijo, da se je klientalizem zarasel v stranko ampak Slovenijo na sploh,« je dejal Cerar, ki ne verjame, da je Dobovšek dejal, da je v stranki karkoli etično spornega. A spomnimo, Bojan Dobovšek je včeraj za Delo in tudi ostale medije jasno dejal, da odstopa, ker »se SMC ne drži več načel, zaradi katerih je zmagala na volitvah.«

Cerar je danes zanikal, da bi v stranki imeli kakršne koli klientalistične ali lobistične, koruptivne naveze.