Odstopila poslanka Truda Pepelnik

Poslanka Državljanske liste je med službovanjem na občini Ruše naredila napako pri vodenju upravnega postopka.

Objavljeno
21. december 2012 13.52
lvu*Pepelnik
 Barbara Hočevar, F. M., M. R.
Barbara Hočevar, F. M., M. R.

Ljubljana – Le dan po tem, ko se je od poslanskih klopi prostovoljno poslovil poslanec SDS Branko Marinič, se je enako odločila še predstavnica Državljanske liste Truda Pepelnik. Ptujsko sodišče jo je pogojno obsodilo zaradi napake pri vodenju upravnega postopka na občini Ruše.

V državnem zboru bo po novem letu kar nekaj novih obrazov, saj poleg Boruta Pahorja, ki bo danes zaprisegel kot novi predsednik republike, odhajata še dva predstavnika ljudstva.

Potem ko je Branko Marinič iz SDS prisluhnil pozivom lastne stranke, naj po pravnomočni obsodbi zaradi goljufanja pri izpitu iz nemščine vrne mandat, in je svojo odločitev sporočil v četrtek, se je od politike poslovila tudi poslanka DL Truda Pepelnik. Kot vzrok za odstop je navedla, da ji je okrajno sodišče na Ptuju prisodilo krivdo za napako v upravnem postopku med službovanjem na občini Ruše. »Čeprav imam povsem čisto vest, saj vem, da nisem naredila napake, ki mi jo očitajo, sodbo sprejemam ter ravnam v skladu z našimi skupnimi načeli in osebnim prepričanjem, da se morajo izvoljeni funkcionarji, obremenjeni s sodnimi postopki, iz politike umakniti,« je zapisala 51-letna magistrica pravnih znanosti, ki končuje doktorski študij iz javne uprave na fakulteti za evropske in državne študije.

Po naših informacijah je bila Pepelnikova, ki je bila do letos na ruški občini podsekretarka za občo upravo, obsojena na tri mesece pogojno. Neuradno smo izvedeli, da se je v sodnem postopku znašla zaradi izdaje dovoljenja za podaljšanje obratovalnega časa neke gostilne – lastnik gostilne jo je menda prosil, da mu na neko soboto, ko je praznoval rojstni dan, odobrijo, da ostane lokal odprt uro dlje kot običajno. Vlogo je oddal v petek tik pred koncem uradnih ur. Pepelnikova je prošnji tudi takoj ugodila, vendar odločbe ni oddala na vložišču, ker da je bilo takrat že zaprto. Oddala jo je v ponedeljek zjutraj, pred tem pa vanjo vnesla – po zagotovilih ljudi, ki so ji blizu – še nekaj manjših redaktorskih popravkov. Problem pa je nastal, ker so v gostilno v soboto prišli policisti in po preverjanju ugotovili, da je bilo dovoljenje za podaljšanje obratovalnega časa oddano naknadno in je Pepelnikova vanj posegala še v ponedeljek. »V spominu imam, da je pred petimi ali šestimi leti v upravnem postopku podaljšanja obratovalnega časa za uro ali dve naredila napako,« nam je danes dejal tedanji ruški župan Vili Rezman. Kakšno konkretno, ni vedel, a po njegovem to »zagotovo ni bila napaka, ki bi odločilno vplivala na poslovanje občine, saj bi ga kot takratnega župana tisti, ki so vodili proces, na to opozorili. Pa me niso.« Menda pa so bili nad sodbo precej presenečeni zdajšnji vodilni na občini, saj niso niti vedeli, da poteka kakšen postopek.

»Poslanka je z odstopom zaradi pogojne obsodbe, ki ne ustreza kriterijem, zaradi katerih bi poslanec izgubil funkcijo, postavila najvišji možni etični standard, ki mora veljati v politiki. Če bi vsi v politiki spoštovali takšne etične standarde, bi bil Kongresni trg danes verjetno prazen,« je odločitev Pepelnikove komentiral predsednik DL Gregor Virant in zagotovil, da nanjo niso izvajali nobenega pritiska.

Hkrati je ponovil poziv Ivanu Vogrinu, Ivanu Simčiču in Borutu Ambrožiču, naj se umaknejo iz državnega zbora, ker njihovo preteklo ravnanje meče slabo luč na vse poslance. V poslanskih klopeh bo Pepelnikovo zamenjal Branko Kurnjek, ki se je po številu glasov uvrstil na drugo mesto med kandidati DL v mariborski volilni enoti.