Oklepnike bomo kupovali skupaj z zavezniki

Predvidena vrednost večjih nakupov letos znaša okoli 25 milijonov evrov.

Objavljeno
12. februar 2018 18.23
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović
Ljubljana – Z vstopom v večnacionalni program Boxer bo Slovenija dobila možnost za ugodnejše nakupe vojaške opreme. Poleg osemkolesnih bo vojska v prihodnjih letih kupila še štirikolesne oklepnike.

»Kdo bo vozil vse to?« se lahko vpraša vsak sprehajalec v Šentvidu, ko skozi ograjo tamkajšnje vojašnice zagleda 91 novih Toyotinih terencev. Te je Slovenska vojska prejšnji mesec nabavila za 6,9 milijona evrov pri avstrijski družbi Achleitner. V vsakem je prostora za pet vojakov, torej skupaj 455 vojakov. To je zelo veliko, če upoštevamo, da glede na kadrovski načrt SV za letos primanjkuje 475 pripadnikov, glede na popolnitev, ki jo določa vlada, pa SV manjka kar 821 pripadnikov.

Z zavezniki do cenejših oklepnikov

Ministrstvo za obrambo, ki ga vodi Andreja Katič, je konec januarja končalo pripravo investicijske dokumentacije za nakup osemkolesnih oklepnikov za srednjo bataljonsko bojno skupino. Iskanje načina, kako opraviti ta nakup, traja že dalj časa, zadnji sklep je, da Slovenija posel opravi v večnacionalnem programu Boxer. V njem sodelujejo Nemčija, Nizozemska in Litva. Program sodi pod pokroviteljstvo mednarodne organizacije OCCAR, ki upravlja 13 pomembnih vojaških programov. Ministrstvo bo še ta mesec dalo pobudo organizaciji OCCAR za pristop k programu Boxer. Ker vlada te pobude ne bo mogla obravnavati prej kot septembra ali oktobra letos, bodo nabave oklepnikov, ki so bile sicer načrtovane letos, preložene v prihodnje leto.

Obsežen nakupovalni seznam

V prihodnjih letih ministrstvo za obrambo na podlagi investicijske dokumentacije predvideva nakup najprej 56 osemkolesnih bojnih vozil, pozneje pa do števila 136 za obe srednji bojni bataljonski skupini. Vojska potrebuje tudi lahka oklepna vozila s štirimi kolesi, a natančnih podatkov o tej nabavi ne daje, saj je investicijska dokumentacija še v pripravi.

Med večje letošnje nakupe sodijo: nakup streliva, orožja, terenskih in kombiniranih vozil, službenih in bojnih uniform, inženirskih delovnih strojev, radijskih naprav in različne zaščitne opreme. Predvidena vrednost navedenih naročil letos znaša okoli 25 milijonov evrov.