Okoli pol milijona evrov manj za bivše poslance

Večina nekdanjih poslancev brez nadomestil, prihodnji mesec še vsi nekdanji ministri.

Objavljeno
20. september 2012 10.45
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Približno pol milijona evrov bo država prihranila s spremembo poslanskega zakona, zaradi katerega je večina nekdanjih poslancev že izgubila nadomestila. Franc Križanič po plači ni več prvi med ministri. Ali so novosti ustavne, ustavni sodniki še presojajo.

Peter Jančič

Največ bo zaradi spremembe poslanskega zakona privarčeval državni zbor. Parlament je 35 nekdanjim poslancem avgusta plačal 156.149 evrov nadomestil, za 15 poslancev ta mesec 46.370 evrov, prihodnji mesec pa bo vsota za osem prejemnikov 29.426 evrov. Če upoštevamo, da bo nekdanji predsednik državnega zbora Ljubo Germič, ki se je zaposlil, nadomestilo prejel le za tretjino meseca, pa še kakšne tri tisočake manj. Vsota bo torej oktobra za okoli 130.000 evrov nižja kot avgusta.

V primerjavi z avgustom so se nadomestila poslancem znižala za petino. Antonu Anderliču, ki je v bruto znesku avgusta prejel 4608 evrov, je ta mesec parlament nakazal 3686 evrov. Skupni prihranek parlamenta bo v štirih mesecih, ko bi se pravice iztekle po prejšnjem zakonu, okoli pol milijona evrov. Delno bodo strošek prevzele občine in pokojninski zavod: šest nekdanjih poslancev je nadomestila zamenjalo za županske plače, še deset se jih je hitro upokojilo.

Med bivšimi ministri se je najbolj spremenilo plačilo nekdanjemu finančnemu ministru Francu Križaniču. Z bruto 5779 evri je julija in avgusta prejel najvišjo plačo med ministri. Plačilo je bilo za le slabih dvesto evrov nižje od plače premiera Janeza Janše. Ta mesec so Križaniču izplačali 4445 evrov. Visoko plačilo je bilo posledica razlage finančnega ministrstva, da zaradi povišanja plače ministra Janeza Šušteršiča, za katerega se je odločil premier, tudi Križaniču pripada višje nadomestilo. Na ministrstvu za delo zaradi povišanja plače Andreju Vizjaku niso povišali nadomestila Ivanu Svetliku.

Svetlik je ta mesec namesto 5406 evrov prejel 4498 evrov in po dveh mesecih spet prehitel Križaniča. Med ministri je zdaj najvišjo plačo, 5606 evrov, dobil Vizjak, med bivšimi pa s 4557 evri nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar. Skupaj je devetim bivšim ministrom prejšnji mesec vlada izplačala 47.922 evrov nadomestil, ta mesec osmerici 35.452 evrov. Nekdanjega ministra za okolje Roka Žarniča ni več med prejemniki. Vseh osem nekdanjih ministrov bo polno plačo prejelo le še prihodnji mesec. Ljubica Jelušič, Igor Lukšič, Ivan Svetlik in Patrick Vlačič se konec tega meseca namreč vračajo na fakultete, Alešu Zalarju, Francu Križaniču, Dorijanu Marušiču in Mitji Gaspariju pa se pravica do nadomestila izteče 11. oktobra.

Ali je bil odvzem pravic v skladu z ustavo, so prejšnji teden razpravljali ustavni sodniki. Presojo je z oceno, da novosti ne bi smele veljati za poslance, ki so že lani izgubili mandate, zahtevala opozicijska PS. Sodniki so odločili, da bodo zahtevo, ki jo je podpisala tretjina poslancev, presojali prednostno.