Omerzel: znižane vrednosti pomenijo nižji nepremičninski davek

Vlada je danes sprejela uredbo o določitvi indeksov vrednosti nepremičnin. Najbolj so se znižale cene lokalov, pisarn in zemljišč za gradnjo.

Objavljeno
19. september 2013 14.16
K. V., Delo.si; STA
K. V., Delo.si; STA
Ljubljana - Vlada je danes sprejela uredbo o določitvi indeksov vrednosti nepremičnin, s katero se konec leta 2011 izračunane vrednosti nepremičnin v registru geodetske uprave znižujejo za 10 do 30 odstotkov. Povprečno znižanje znaša 17 odstotkov, kar po besedah ministra za infrastrukturo Sama Omerzela pomeni za toliko nižji davek na nepremičnine.

Vrednosti nepremičnin so se v zadnjih treh letih zelo znižale, je odločitev za novo ovrednotenje vrednosti nepremičnin pojasnil Omerzel. Najbolj so se znižale cene lokalov, pisarn in zemljišč za gradnjo, navaja Slovenska tiskovna agencija.

»Z indeksacijo se bodo vrednosti nepremičnin zmanjšale in posledično se bo zmanjšal davek na nepremičnine,« je dejal Omerzel. Davek na nepremičnine, ki je še v usklajevanju, bo po načrtih vlade uveden leta 2014.

Z indeksacijo se vrednosti v registru nepremičnin - ki bodo med drugim osnova za davek na nepremičnine - prilagaja tržnim cenam. Za nobeno vrednostno cono ni predlagano zvišanje vrednosti.

Znižane vrednosti stanovanj

Vrednosti stanovanj in hiš bodo znižane na območjih Primorske, osrednje Slovenije, Gorenjske, Dolenjske ter okolice Maribora in Celja.

Vrednosti stanovanj bodo za od 16 do 17 odstotkov znižane v središču Ljubljane, Postojni, Novi Gorici, Idriji in na območju Bohinja, za do 15 odstotkov bodo nižje na območju južno od Ljubljane, v okolici Nove Gorice in pri Litiji. Na največ območjih bodo znižane za 10 do 12 odstotkov, in sicer na širšem območju Ljubljane, Maribora, Novega mesta, Radovljice, v Celju, Kranju, na Jesenicah, na Obali, Krasu in v Posočju.

Vrednosti hiš bodo za 25 odstotkov znižane v okolici Jesenic, za 24 odstotkov v nekaterih predelih Ljubljane, za 19 do 20 odstotkov na območjih severno in zahodno od Ljubljane, na Obali, na Bohinjskem in na območju Kranjske Gore, za 14 do 15 odstotkov med drugim na območju od Ljubljane proti Vrhniki, na delih Gorenjske, v okolici Celja, deloma ob povezavi med Ljubljano in Dolenjsko, na območju južno od Maribora. Za od 12 do 10 odstotkov bodo nižje med drugim na Krasu, Primorskem, širšem območju Novega mesta.

Največje znižanje bo pri pisarnah in lokalih na območjih večjih mest, in sicer za 25 odstotkov v Novi Gorici in Mariboru, za 19 odstotkov v delu Ljubljane, za 10 odstotkov bodo vrednosti znižane večinoma na Gorenjskem.

Vrednost zemljišč za gradnjo stavb bo za 25 odstotkov znižana na delih Obale, v Postojni, deloma v Ljubljani in naprej proti Gorenjski, v okolici Bleda in Bohinja ter na območju ob povezavi proti Kranjski Gori. Za 20 do 19 odstotkov bodo znižane na območjih Notranjske, Dolenjske, tudi Ptuja in Kranja, za 17 do 15 odstotkov med drugim ob povezavi proti Kočevju, na območju Brežic, ponekod na Gorenjskem, na območju Celja, za 12 do 10 odstotkov na Goriškem, severno in jugovzhodno od Ljubljane ter ponekod na Gorenjskem.

Za industrijske stavbe bo znižanje 20-odstotno na območju Maribora, 15-odstotno na širših območjih ob Slovenske Bistrice in Ptuja do meje z Avstrijo, 10-odstotno bo znižanje na Obali, Krasu, v Ljubljani in širši okolici, na Gorenjskem, Celjskem, Dolenjskem, v Zasavju, tudi na Koroškem.

Za kmetijska zemljišča in gozdove se vrednosti ne bodo spremenile, saj zabeležene spremembe niso presegale 10 odstotkov vrednosti.

To je prva indeksacija po določitvi vrednosti nepremičninam konec leta 2011. Novo indeksacijo bodo opravili, če se bodo cene v sklenjenih poslih na določenem območju in za določene nepremičnine v naslednjem letu dni spremenile za več kot 10 odstotkov.