Opozicija kritična, a tudi sprta

Bogovič po neuspelem pozivu ugotavlja, da stranke še naprej preigravajo svoje politične kalkulacije.

Objavljeno
02. september 2013 21.45
Zoran Potič, A. Ž., notranja politka
Zoran Potič, A. Ž., notranja politka

Ljubljana – Pobuda predsednika SLS Franca Bogoviča, ki bi jo lahko označili kot poziv Rešimo to državo, ni naletela na posluh pri drugih parlamentarnih strankah. Na današnjem sestanku, ki ga je določila SLS, ne bo nikogar, niti iz opozicijskih SDS in NSi. So pa v opoziciji kritični do vlade Alenke Bratušek.

Pri pozivu SLS o sestavi tehnične vlade, v kateri bi sodelovale vse politične stranke, se je pokazalo, da niti blok desnosredinskih strank ne deluje enotno. Še več, v največji opozicijski stranki ne skrivajo cinizma do Bogovičeve pobude. Znano je, da so v Janševi stranki na pobudo SLS – po kateri naj bi danes za skupno mizo sedle vse stranke in se dogovorile o ukrepih za hitro rešitev države – odgovorili: »Mogoče bi pa SLS potrebovala tehničnega predsednika, da ne bi vsakič usekala mimo in da ne izpade iz parlamenta.«

Bogovič po neuspelem pozivu ugotavlja, da stranke še naprej preigravajo svoje politične kalkulacije. »Eni v opoziciji čakajo, da bo ta vlada do konca – o tem smo prepričani – zavozila državo, strankam koalicije pa delovanje mrež okoli strank očitno odgovarja,« pravi Bogovič. V SLS so zaostrili retoriko do vlade zato, ker je ta po počitnicah sporočila, da potrebuje še mesec dni za predstavitev ključnih protikriznih ukrepov. »Očitno je, da se v koaliciji ne zmorejo dogovoriti, kako naprej. Zaradi obsega krize je potreben konsenz vseh parlamentarnih strank, dogovor koalicijskih strank bo premalo,« meni Bogovič.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pojasnjuje, da svojih stališč zaradi opozicijske vloge ne bodo spreminjali in bodo vztrajali pri tem, kar so zagovarjali, ko so bili še v vladi. »Gre pa tu za konceptualno razliko med našimi idejami in željami vlade. Mi vztrajamo pri zmanjševanju proračunskih odhodkov, vlada teži k višjim davkom. Rešitev vidimo v tem, da nadaljujemo pripravo ukrepov, ki so bili določeni lanskega julija. Gre za poenostavljanje postopkov in krčenje javne uprave, medtem ko dodatne obremenitve gospodarstva ne bi smele biti več na dnevnem redu,« meni Tonin.

Predčasne volitve bi bile boljše

Pobuda SLS za NSi ne predstavlja rešitve, ker ima vlada, tako Tonin, še vedno dovolj udobno večino v parlamentu, po drugi strani pa nobena tehnična vlada na svetu ni rešila problemov. Predčasne volitve bi bile boljša rešitev od tehnične vlade, a problem je, da bi to pomenilo kar nekaj časa mrtvega teka, česar pa si Slovenija zdaj ne more privoščiti, čeprav NSi na lestvicah javnega mnenja dobro kotira.

Predsednik SDS Janez Janša se je na pobudo SLS odzval z ostrim besedilom, ki ga je objavil na spletni strani SDS. Janše ne preseneča, da se s to pobudo oglaša SLS. Pri tem špekulira, da bi bil tehnični mandatar, o katerem govori SLS, kar evropski komisar Janez Potočnik. »Takšna 'tehnična' vlada bi lahko potem močno posegla v socialo, pokojnine in nove davke, izvedla celo delno privatizacijo, ne bi pa se smela dotikati privilegijev, administracije ter monopolov v sodstvu in medijih. Strici upajo, da bi tako na neki način celo z 'bruseljskim žegnom' lahko nadaljevali pot nazaj proti socialistični republiki ali pa bi vsaj prevedrili nevarnosti brez občutnejše izgube vpliva,« je v daljši analizi zapisal Janša.

Janša meni, da ima država samo dve možnosti: ali sprejme njegov načrt, ki bi vodil v drugo republiko, ali pa bo Slovenija ponovno postala socialistična republika.