Opozorilo pred odpovedjo nekdanjemu šefu NPU

Bruno Blažina je aprila letos pod vplivom alkohola s službenim vozilom povzročil prometno nesrečo.

Objavljeno
10. september 2013 09.44
Portret Bruno Blažina, direktor NPU, v Ljubljani 22. marca 2013.
K. V., Delo.si; STA
K. V., Delo.si; STA

Ljubljana - Nekdanji prvi mož Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Bruno Blažina je po aprilski prometni nesreči, ki ga je odnesla z vrha tega organa, dobil opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja.

NPU sicer začasno vodi Darko Majhenič, a na položaju lahko ostane najdlje do 1. februarja prihodnje leto.

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je Blažini odvzel pooblastila za vodenje NPU, ko je aprila letos pod vplivom alkohola s službenim vozilom povzročil prometno nesrečo. Blažini so policisti izrekli tudi globo ter napovedali obdolžilni predlog.

Prvega moža NPU so nato iskali tudi prek javnega razpisa, ki se je iztekel konec maja. Posebna natečajna komisija uradniškega sveta je Venigerju posredovala seznam štirih primernih kandidatov.

Skozi sito natečajne komisije je prišel tudi Majhenič, takrat eden od vodij preiskav na NPU, poleg njega pa po neuradnih informacijah še strokovnjak za gospodarski kriminal Igor Lombergar, vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Dušan Florjančič in vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana Branko Japelj.

A dokončne odločitve po opravljenih razgovorih s kandidati Veniger še ni sprejel, zaradi nemotenega opravljanja nalog policije pa je na delovno mesto direktorja NPU premestil Darka Majheniča.