Orbán k Janši, Kovačič pa v tekmo za zbiranje podpisov

Do 22. junija bodo pobudniki morali zbrati 40.000 podpisov podpore, če bodo želeli, da se izvede referendum o drugem tiru.

Objavljeno
19. maj 2017 22.09
mpi drugi tir
Mateja Babič Stermecki
Mateja Babič Stermecki
Ljubljana – Bitka za glasove, ki bi omogočili izvedbo referenduma o zakonu o drugem tiru, se je včeraj tudi uradno začela. Začel je namreč teči 35-dnevni rok, do 22. junija, v katerem bodo pobudniki morali zbrati 40.000 podpisov podpore za njegovo izvedbo. V nasprotnem primeru referenduma ne bo.

Ni dvoma, da se bosta v času zbiranja podpisov močno angažirali tako vladajoča koalicija kot opozicija. Seveda iz različnih razlogov oziroma z različnimi cilji. Vili Kovačič, pobudnik referenduma in vodja civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo, je prepričan, da je referendum priložnost Slovenije za nov začetek, pri čemer da nikakor ne gre za strankarsko akcijo. Medtem pa so se stranke že bolj ali manj opredelile. SMC na čelu s predsednikom vlade opozarja na škodljive posledice referenduma. Cerar je nedvoumen: tisti, ki zbirajo podpise, s tem prevzemajo zelo veliko odgovornost za to, da se zruši za Slovenijo ključni projekt.

Pomenljivi obisk

Referendumu pa so naklonjeni v večini opozicijskih strank, v SDS bodo celo pomagali zbirati podpise. Prav danes v Mariboru poteka volilni kongres te največje opozicijske stranke. Na povabilo predsednika stranke Janeza Janše se bo kongresa udeležil tudi madžarski predsednik vlade in vladajoče konservativne stranke Fidesz Viktor Orbán, ki bo tudi nagovoril udeležence. Orbánov obisk je še bolj zanimiv, saj prihaja v času, ko se Madžarska zanima za financiranje gradnje drugega tira.

Ali se bo Orbán ob tej priložnosti morda sestal tudi s katerim od predstavnikov naše oblasti, včeraj ni bilo znano. Je pa dejstvo, da so na ministrstvu za infrastrukturo in v družbi 2TDK v zaključni fazi priprav za prijavo projekta gradnje drugega tira na tako imenovani »blending« razpis, ki se bo iztekel 14. julija. Z ministrstva zato nenehno opozarjajo, da bi bila prijava v primeru vložene referendumske pobude nerelevantna in da ne bi dobili nepovratnih evropskih sredstev, ki so za izvedbo projekta nujna. Pobudniki referenduma pa zahtevajo, da je projekt financiran izključno s slovenskim denarjem.