Pahor častni pokrovitelj obsojencu zaradi družinskega nasilništva

V uradu predsednika republike pojasnujejo, da so se za pokroviteljstvo odločili zaradi imen udeležencev posveta na temo Največja korist otrok po ločitvi.

Objavljeno
20. januar 2017 16.44
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - Z razpravami in odločanji na referendumih o družinskem zakoniku, otrocih in njihovih koristih imamo v Sloveniji veliko izkušenj. Zadeve gredo tako daleč, da se na na plečih tragičnih zgodb otrok in družin ustanavljajo celo nove politične stranke, v drugih primerih pa tudi različna društva. Tako je bilo pred nekaj meseci ustanovljeno Društvo za Otroke, Očetovstvo in Resnico - DOOR, ki bo prihodnji teden organiziralo posvet Največja korist otroka po ločitvi.

Zanimivo pri tem je, da bo častni pokrovitelj posveta širši javnosti neznanega društva predsednik republike Borut Pahor. Namen posveta pa je, kot so zapisali njegovi pobudniki, pomagati zakonodajalcu, pred obravnavo novega družinskega zakonika, sprejeti zakon, ki bo res v korist otroka. Na vabilu lahko zasledimo, da se ga bodo udeležili številni eminentni poznavalci tematike: dr. Vesna Vuk Godina, dr. Boštjan M. Zupančič, dr. Gabi Čačinovič, dr. Borut Pogačnik, dr. Andraž Teršek, dr. Andrej Perko, dr. Gorazd Pretnar, dr. Milan Hosta, Franc Donko, mag. Roman Vodeb, Melita Kuhar in Matej Zaplotnik.

Do tu bi bilo vse dobro, če se v zgodbo ne bi vpletla dolgoletna družinska travma, ki je povezana s predsednikom društva Iztokom Ivančičem. Namreč, na naše naslove se je že pred meseci obrnila tudi Ivančičeva bivša žena Tanja Ivančič, ki je v pismu apelirala, naj prisluhnemo tudi njihovi plati zgodbe. »To, da njun oče v medijih razlaga svojo zgodbo oziroma svoj pogled na dogajanje, je na nas vse, predvsem pa na njiju (hčerki, op.p.), pustilo verjetno trajen pečat, saj je njuna resnica drugačna. Vse to ima seveda odmev med sošolci in profesorji. Težko jima je, saj agonija traja že vse njuno življenje in se kar noče končati,« pravi Tanja Ivančič. Vsebine preostanka pisma ne bomo objavljali zaradi podrobnega opisa dogajanj v nekdanji družini, kar je pomembna novica v tem primeru, je, da je bil po trditvah njegove bivše soproge Iztok Ivančič pravnomočno kazensko obsojen zaradi nasilništva v družini, sodišče pa mu je po dolgotrajnem postopku, na pobudo hčerk, ukinilo stike z otrokoma.

Ko smo v uradu predsednika republike preverili, zakaj so se odločili za častno pokroviteljstvo neznanemu društvu, so nam pojasnili, da so se za ta korak odločili zaradi teme in seznama uglednih gostov, ki so najavljeni, z obsodbo predsednika društva DOOR pa niso bili seznanjeni.

***

Prejeli smo

Avtor članka pred objavo ni preveril navedb v besedilu ne pri društvu ne pri meni. Izpostavil me je kot obsojenca zaradi družinskega nasilništva in informacijo podkrepil z navedbami nekdanje soproge. Če bi me novinar poklical, bi mu pojasnil, da to sicer drži, a da še zdaleč ni vsa resnica. Zgodba je, kot večina zgodb članov našega društva, izjemno kompleksna.

Sodbe, ki jih izreka sodišče v družinskih zadevah (ko se urejajo stiki ločenih staršev z otroki; v 90 odstotkih primerov so otroci dodeljeni materam), prepogosto temeljijo na lažnih navedbah in obtožbah ter ovadbah mater zoper očete; v nekaterih primerih z obdolžitvami o pedofiliji, spet drugič s trditvami o nasilništvu.

Tak je tudi moj primer; svojih dveh hčera zaradi sodb sodišča in dela centra za socialno delo nisem videl že 6 let. In to ne da bi bil kadar koli obsojen zaradi česa proti njima! Zaradi nasilništva nad bivšo soprogo pa so me obsodili na osnovi lažne ovadbe in krivega pričanja.

Ker se enako dogaja mnogim slovenskim očetom, smo konec leta 2015 ustanovili Door. Druži nas prizadevanje za največjo korist otrok iz razpadlih družin. To pa so najprej uravnoteženi in kakovostni stiki z obema (!) staršema.

Trenutno sodni in socialni sistem, v katerih imajo škarje in platno v rokah ženske, ne delujeta v tem duhu. Zato poskušamo z dogodki, kot je v članku omenjeni jutrišnji strokovni posvet, s pomočjo uglednih strokovnjakov s področja prava, vzgoje, socialnega varstva in razvojne psihologije dvigniti zavedanje o tem, kaj je resnično največja korist otrok, in zakonodajalcu pomagati, da sprejme zakonske podlage, ki bodo vse akterje zavezale k delovanju s tem v mislih. In kjer lažne ovadbe in obtožbe ne le ne bodo upoštevane, ampak bodo sankcionirane.

Iztok Ivančič