Pahor in Janša v telefonskem kontaktu pred prestajanjem kazni

V uradu predsednika republike niso želeli komentirati vsebine pogovora, ker da predsednik tega nikoli ne počne.

Objavljeno
21. junij 2014 14.19
jsu*nova vlada
Zoran Potič, notranja politika; Ma. Ja., Delo.si
Zoran Potič, notranja politika; Ma. Ja., Delo.si

Ljubljana − V uradu predsednika republike Boruta Pahorja so potrdili neuradne informacije, da se je predsednik v četrtek popoldne pogovarjal z obsojenim prvakom SDS Janezom Janšo, le dan pred odhodom na prestajanje zaporne kazni na Dob.

V uradu predsednika republike so pojasnili, da sta se pogovarjala po telefonu, koliko dolgo ni znano, prav tako niso želeli pojasniti, kdo je koga klical. Tudi vsebine pogovora niso želeli komentirati, ker da predsednik republike tega nikoli ne počne.

Borut Pahor in Janez Janša sta sicer dolgoletna politična znanca, ki sta bila običajno na nasprotnih političnih bregovih, Pahor je Janšo na volitvah 2008 tudi premagal, in v vsem tem obdobju sta ohranjala redno komunikacijo. Do zanimivega preobrata pa je prišlo na zadnjih predsedniških volitvah, ko je Janša odkrito podprl Pahorja v tekmi za predsedniški položaj na Erjavčevi. To se je na koncu izkazalo za odločujoč moment, saj je Pahor premagal Danila Türka s pomočjo desnih volivcev.

Menda precej dolg četrtkov pogovor med Pahorjem in Janšo pušča veliko odprtih vprašanj. Na eni strani imamo predsednika republike, ki se o pravosodju, kljub pozivom predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, naj stopi v bran sodni veji oblasti, ni odzival, se pa je dan pred prestajanjem dvoletni kazni pogovarjal z za korupcijo pravnomočno obsojenim politikom, ki mu je v politični tekmi pomagal s podporo. Ta odnos bi lahko bil toliko bolj zanimiv, saj so se na socialnih omrežjih že začeli pojavljati neuradni pozivi predsedniku republike, naj pomilosti Janeza Janšo.

V uradu predsednika republike o špekulacijah o možni pomilostitvi odgovarjajo: »Pomilostitveni postopek se lahko začne šele v trenutku, ko upravičeni vlagatelj vloži prošnjo za pomilostitev pri pristojnem sodišču. Sodišče nato pridobi mnenje pristojnega državnega tožilstva in ga skupaj s svojim mnenjem pošlje na ministrstvo za pravosodje. Ministrstvo za pravosodje izdela poročilo in tega skupaj z mnenjem ministra za pravosodje, pristojnega sodišča in državnega tožilca pošlje predsedniku republike. Predsednik republike lahko tako pomilostitveni postopek začne šele, ko prejme poročilo ministrstva za pravosodje z vsemi mnenji pristojnih institucij.« Upravičeni vlagatelji za pomilostitev so običajno ožji družinski člani obsojenca.