Pahor in Kosorjeva spet v Trakoščanu

Odkrila sta ploščo v spomin na srečanje pred štirimi leti.

Objavljeno
31. julij 2013 16.36
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Trakoščan – Štiri leta po zgodovinskem srečanju (31. julija) takratnih premierov Slovenije in Hrvaške Boruta Pahorja in Jadranke Kosor na gradu Trakoščan, le streljaj od slovensko-hrvaške meje, sta se Pahor in Kosorjeva spet srečala.

Prostor je bil isti, vsebina je imela spominsko in povsem neformalno noto, oba pa sta bila tokrat, štiri leta pozneje, v povsem drugačnih funkcijah. Pahor kot predsednik Slovenije, Kosorjeva pa »le« kot saborska poslanka.

Ob tej priložnosti sta predsednik Republike Slovenije in nekdanja predsednica Vlade Republike Hrvaške tudi odkrila spominsko ploščo, ki zaznamuje njuno takratno srečanje. Ni jih malo, ki so najbrž pozabili, da sta se Pahor in Kosorjeva (takrat modno usklajena, on z rdečo kravato, ona v obleki enake barve, dogodek pa je prav zaradi tega dobil poleg politične tudi modno razsežnost) takrat pravzaprav dogovorila o »razbitju« blokade v odnosih med državama zaradi (ne)določanja zlasti morske meje.

Poleg tega je bilo njuno srečanje, kot je takrat dejala Kosorjeva, »tudi neke vrste začetek novega poglavja v odnosih med državama in sosedama«.

Nekaj mesecev pozneje, 4. novembra 2009, pa sta Slovenija in Hrvaška v Stockholmu tudi podpisali sporazum, s katerim sta se dogovorili, da bosta dvajsetletno pričkanje glede meja rešili s pomočjo tretjega oziroma z ustanovitvijo arbitražnega sodišča, katerega naloga bo oziroma je določiti potek meje na kopnem in morju, stik (v angleškem izvirniku sporazuma je uporabljena beseda junction) Slovenije z odprtim morjem in režim za uporabo ustreznih morskih območij.