Pahor in Van der Bellen o številnih dvostranskih vprašanjih

Predsednika Slovenije in Avstrije sta se zavzela za nadaljnjo poglobitev dvostranskega sodelovanja predvsem na gospodarskem področju.

Objavljeno
24. maj 2017 20.18
Alexander Van der Bellen
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Predsednika Slovenije in Avstrije, Borut Pahor in Alexander Van der Bellen, sta danes v Ljubljani spregovorila o številnih dvostranskih vprašanjih, vključno s položajem koroških Slovencev in nemškogovoreče skupine v Sloveniji, ter mednarodnih temah. Dvostranske odnose sta ocenila kot odlične. Odzvala sta se tudi na teroristični napad v Manchestru.

Predsednika sta napad ostro obsodila in izrazila solidarnost z Veliko Britanijo ter svojci in prijatelji žrtev. Poudarila sta, da »nas ti dogodki ne smejo prestrašiti in moramo nadaljevati s svojim načinom življenja«. Podprla sta tudi skupen boj proti terorizmu in ekstremizmu.

Glede dvostranskih odnosov sta se predsednika Slovenije in Avstrije zavzela za nadaljnjo poglobitev dvostranskega sodelovanja predvsem na gospodarskem področju.

O osnutku nove deželne ustave avstrijske Koroške je predsednik Pahor dejal, da koroški Slovenci ocenjujejo, da gredo spremembe v pravo smer, da pa ne obstajajo razlogi za navdušenje in hkrati tudi ne za razočaranje. Po oceni avstrijskega predsednika gre pri osnutku deželne ustave za zelo dobro formulacijo, kar zadeva slovensko manjšino.

Avstrijskega predsednika na obisku v Ljubljani spremlja tudi deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser.

Predsednika sta se pogovarjala tudi o morebitni slovenski notifikaciji avstrijske državne pogodbe (ADP) ter delu arbitražnega sodišča o reševanju vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško.

Slovenski predsednik je glede notifikacije ADP izpostavil, da je za Slovenijo bistveno, da sebe razume kot naslednico ADP in da Avstrija razume Slovenijo kot naslednico ADP ter tako tudi ravna, kar po Pahorjevih besedah dokazuje tudi dejstvo, da se deželna oblast na avstrijskem Koroškem posvetuje z uradno slovensko politiko, ko gre za vprašanje zaščite slovenske manjšine.

Je pa avstrijskega predsednika Pahor vprašal, ali lahko pri avstrijskih oblasteh dobi jasnejši odgovor, kaj bi pomenila notifikacija ADP, če bi se Slovenija zanjo odločila.

Avstrijski predsednik je ocenil, da je nesporno, da ADP, sploh kar zadeva 7. člen, Avstrijo obvezuje k spoštovanju manjšin in Avstrija to tudi počne. Prav tako je v zadnjih letih po besedah Van der Bellna že dokazala, da misli resno z vsemi pravicami slovenske manjšine.

Kar zadeva odločitev arbitražnega sodišča glede meje med Slovenijo in Hrvaško je Van der Bellen poudaril, da je odločitev sodišča treba spoštovati. O tem, kaj se bo zgodilo, če Hrvaška razsodbe sodišča ne bo priznala, Van der Bellen sicer ne želi ugibati, je pa na novinarski konferenci dejal, da bo v tem primeru najverjetneje treba začeti na novo. Kasneje je pojasnil, da je namen arbitražnega sodišča na nevtralen in miren način rešiti konflikt. »Avstrija stoji na tem, da je skorajšnjo sodbo treba sprejeti, in upamo, da bosta to storili tudi obe državi,« je dejal.

Govorila sta tudi o avstrijskem nadzoru meje med državama in slovenski predsednik je poudaril, da Slovenija ne vidi razlogov, da bi Avstrija po koncu šestmesečnega obdobja nadaljevala nadzor. Po oceni Pahorja zato ne obstajajo utemeljeni razlogi.