Pahor: Janša in Janković bi morala demonstrirati narodno složnost

Za Pahorja je zdaj zadnji čas, da sklenemo dogovor o skupnem izhodu iz krize.

Objavljeno
01. oktober 2012 17.18
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana - »Zdaj je zadnji čas, da sklenemo dogovor o skupnem naporu za izhod iz krize, kajti čas za skupno ukrepanje se izteka,« je bil predsedniški kandidat Borut Pahor dramatičen pred vstopom v sklepno fazo kampanje pred volitvami 11. novembra. Z opravljanjem različnih del še ni zaključil, opravljal jih bo le v manjšem obsegu. Kot je dejal Pahor, so izkušnje pozitivne, predvsem pa so mu dale novih moči.

Sloveniji se izteka čas za ukrepanje, »zgodovinsko okno priložnosti je ozko«, pravi Pahor. Ker da živimo v posebnem času, potrebuje tudi »posebno obnašanje«, to pa je po besedah predsedniškega kandidata narodna složnost. Želi si takšno enotnost kot leta 1990, ko so se različne politične silnice ob koncu tistega leta poenotile o ciljih prihodnosti Slovenije. To je bistvo vsebine izjave oziroma deklaracije, ki jo je Pahor delil z javnostjo pred vstopom v zadnji del predvolilne kampanje.

Kot je poudaril Pahor, predstavlja deklaracija njegovo politično filozofijo in izkušnje zadnjih 25 let, kolikor se ukvarja s politiko. Po njegovem ima Slovenija največ eno leto časa za dogovor; če se to ne bo zgodilo, bi to pomenil nepotreben zastoj, ki si ga ne moremo privoščiti. Krona političnega dogovora ni tehnična vlada, ker bi oblikovanje takšne vlade povzročilo politično krizo, ta pa je nepotrebna. Pahor pravi, da mora vsaka politična institucija prevzeti svoj del odgovornosti, ki ustreza moči in vplivu. Potreba po dogovoru je po osamosvojitvi največja, hkrati pa so možnosti za dogovor najmanjše. »Politični dogovor bo možen, ko bosta predsednik vlade Janez Janša in predsednik največje opozicijske stranke PS Zoran Janković spoznala, da ni drugega izhoda,« meni Pahor. Možnosti, da bi slovenska politika dosegla nek dogovor za izhod iz krize, je malo, sodi Pahor, a dodaja, da je kljub temu vredno poizkusiti.

Pahor se je odzval tudi na nedavno izjavo predsednika zveze borcev Janeza Stanovnika, da bodo prihodnje predsedniške volitve v sedanjih okoliščinah plebiscit. To je po njegovem napačen signal ljudem, ker se na teh volitvah ne bo glasovalo o vladi, ampak o novem predsedniku republike. »Takšno stanje v družbi me skrbi. Ne zato, ker to zmanjšuje moje možnosti za izvolitev. Možnost moje izvolitve je minimalna, veste pa da sem borec. dokler obstaja minimalna možnost, se bom boril, in uspel bom prav zaradi tega. Ker se zavedam, da je treba v politiki nujno širiti zavest o sodelovanju,« pravi Pahor.