Pahor na Kosovu obiskal slovenske vojake

Pahor s Thaçijem: Glavna naloga kosovske vlade je okrepitev institucij in vladavine prava.

Objavljeno
11. september 2013 21.23
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Predsednik države Borut Pahor se je danes v okviru dvodnevnega obiska Republike Kosovo prvič srečal s predstavniki slovenske vojske v Kosovskih silah (KFOR) in slovenskimi vojaki na Kosovu, so sporočili iz urada predsednika države.

»Ljudje tukaj pričakujejo, da boste delovali nevtralno, v okviru pristojnosti in v prid miru ter stabilnosti vseh ljudi. Vaše poslanstvo v vlogi miru in varnosti je pomembno tudi za nacionalno varnost doma,« je dejal Pahor, ki se je vojakom najprej zahvalil za profesionalno in požrtvovalno delo.

Opozoril je, da je tudi delo slovenskih vojakov prispevalo k temu, da je na relativno miren način prišlo do dogovora med Prištino in Beogradom, saj je implementacija nekaterih ukrepov prispevala tudi do dolgotrajnega miru v regiji. »Uživate zaupanje, kar v času krize ni samoumevno in v nezavidljivih okoliščinah opravljate to delo brez kritike, kar si lahko štejete v čast,« je zaključil predsednik.

Pahor se je srečal tudi z visokim predstavnikom EU na Kosovu Samuelom Žbogarjem in predsednikom kosovske vlade Hashimom Thaçijem.

S prvim sta se pogovarjala tudi o gospodarskem sodelovanju, predvsem v luči slovenskih investicij na Kosovu. Sogovornika sta se strinjala, da med državama ni odprtih vprašanj, predsednik Pahor pa je premierju čestital za dosežen sporazum med Prištino in Beogradom ter opozoril, da sedaj sledi zahtevna faza implementacije.

Glavna naloga kosovske vlade je, po mnenju Pahorja, okrepitev institucij in vzpostavitev vladavine prava. Pahor je Thaçiju zagotovil tudi, da lahko glede stabilizacijsko - asociacijskega sporazuma in začetka dialoga o vizumski liberalizaciji računa na podporo Slovenije.